Louvren

Ja, det finns ju ganska många måsten för förstagångsbesökare i Paris. Det är bara Malin som varit här tidigare. Notre Dame stod först på dagens att göra-lista, coh dit tar vi oss med tunnelbana. Frukost fixade Malin från Carrefour med bland annat de obligatoriska baguetterna. 

DSCF4510

Astrid och Sixten framför Notre Dames karaktäristiska fönster.

Köerna till Notre Dame var inte längre än fem minuter, så vi var snabbt inne. Här var det mycket striktare former än i la Sagrada Familia. Katedralen är som en större variant av Lunds domkyrka. Bygget började på 1100-talet och blev klart på 1300-talet, vilket skvallrar lite om hur stor byggnaden faktiskt är. Den är en blandning av stilar som var populära under de år som den byggdes. Både Sixten och Astrid fick titta sig mätta innan vi lämnade bygget.

DSCF4514

Notre Dame.

Helena hade tipsat oss om ett område som ligger ett par kvarter från Notre Dame. Lonely Planet hade tips om en runda man kunde gå för att se området. Vi gav oss ut på slingan, men efter några hundra meter orkade inte Astrid mer. Andreas gick och satte sig med henne på en parkbänk medan de andra gick rundan. Bänken stod i en park som omgavs av väldigt fina hus, place de Vosges. Här bor de allra rikaste parisarna, och man kan bara hålla med om att omgivningarna onekligen är trevliga. Astrid somnade och sov en halvtimme innan äventyret fortsatte.

DSCF4525

Place de Vosges.

Sedan var tanken att vi skulle ta ett dopp i ett av stadens friluftsbad. Efter trängsel och byten i tunnelbanan så gick vi en bit för att komma till badet. Temperaturen i Paris var uppåt 30 grader, så ett bad skulle ha suttit fint om inte anläggningen hade varit stängd på grund av tekniska problem. Besvikelsen var påtaglig, men det är ju bara att gilla läget. Vi tog en hamburgare på ett av haken invid Seine, sittandes i strandstolar. Livet kunde varit sämre.

DSCF4531

Mona Lisa.

På onsdagar har Louvren öppet till kvart i tio på kvällen. Enligt rykten så ska det inte vara så långa köer då, vilket vi kan bekräfta. När vi kom dit gick vi raka vägen fram till en biljettautomat, och sedan in bland utstälningarna. Först och främst tickade vi av Mona Lisa från listan. Barnen sa att de tyckte tavlan var fin, men i ärlighetens namn…

Louvren går man knappast igenom på en dag, det är ett enormt komplex. Här finns samlingar av konst och historiska föremål från hela världen. Vi traskade igenom avdelningarna med grekiska och romerska statyer innan vi kom till den egyptiska avdelningen. Hieroglyfer och sarkofager som är nästan 4000 år gamla är fascinerande att se.

DSCF4545

Astrid och Sixten i glaspyramiden.

Barnen höll god min hela vägen tillbaka till lägenheten.

© Andralin 2016