Madrid

Vi skulle bara stanna en natt i Madrid, så den här dagen var det läge att se sig om i staden. De vuxna stack ut och köpte bröd till frukost när klockan ringt. Det var svalt ute jämfört med igår, strax över tjugo grader.

DSCF4058

De gamla kvarteren.

Förmiddagarna är svala och behagliga, så vi checkade ut från lägenheten, låste in vårt bagage och tog tunnelbanan in till centrum. Sol är ett torg som ligger mitt i staden, en bra plats att kliva av tunnelbanetåget på. Vi traskade bort till Plaza Mayor som är ett helt kringbyggt torg till vilket man kommer in genom stora portar. Det fanns gallerier längs torgets kanter med affärer, banker, hantverkare och restauranger. Här känner man igen arkitekturen från kolonialstäder i Sydamerika och Centralamerika.

DSCF4061

Det skrivs vykort på ett café i Madrid.

Vi korsade torget i sakta mak och passerade på utvägen världens älsta restaurang (men vid närmare eftertanke tror vi att vi träffade på den redan på förra årets tågluff, fast i Wien...), vidare genom de gamla kvarteren till en inomhusmarknad. Staden är lugnare än Barcelona med mycket färre turister och mer vardagskänsla.

DSCF4074

Kungliga palatset.

På vägen tillbaka till hotellet tänkte vi gå in på Prado-muséet, men de långa köerna avskräckte oss. Det blev en tur i den botaniska trädgården istället, knappt någon kö alls. En av höjdpunkterna var en bonsaiutställning, men även ökenhuset intresserade barnen.

DSCF4103

Botaniska trädgården.

Innan vi drog in till stationen och nattåget tog vi ett dopp i lägenhetshotellets pool. Strax innan klockan tio rullade tåget ut från Madrid och vi vidare mot Portugal.

© Andralin 2016