Båt till Tallinn

Dags att runda av Helsingfors. Det blev en kort visit, ett drygt dygn. Anledningen till att vi tog oss hit var både för att vi hört gott om Helsingforsfärjan och att det var lite svårt att få tag i en bra hytt på motsvarande färdmedel till Tallinn.

DSCF6963

En regnig måndagsförmiddag i Helsingfors.

Helsingfors är en trevlig stad, men den sticker inte ut direkt. Ska man utforska det som utmärker Finland så får man nog bege sig in i landet, men det står inte på denna resas agenda. Vi ångrar inte på något sätt att vi tog vägen via staden, men det riktiga Finland får vänta till en annan resa.

På andra sidan Finska viken ligger Tallinn. I en text som vi läst beskrevs Helsingfors och Tallinn som två gamla vänner som inte behöver annat än varandra. De är passande olika vilket vi inser när vi stiger av färjan från Finland till Estland sent på eftermiddagen.

Vi bor i den gamla delen av staden precis innanför murarna i en lägenhet i tre etager. Sovrum uppe, kök och vardagsrum i mitten och entré på våning ett. Fönstren vetter mot gården och här är lugnt och rymligt.

DSCF6976

Astrid och Sixten i Tallinn.

Astrid hade fastnat för idén om att ta turisttåget ett varv i gamla staden, så det gjorde vi naturligtvis. Det är ju ett effektivt sått att orientera sig, speciellt om man som Astrid följer med på kartan. Gatnätet är oregelbundet och såväl torg som gränder lutar både hit och dit. Det är uppenbart att den här delen av staden har många hundra år på nacken.

Eget kök innebär middag hemma. Det ligger en mataffär några hundra meter från vår lägenhet. Här bunkrade vi upp för köttbullsmiddag samt två frukostar.

© Andralin 2016