Sista etappen i Kambodja

Det har varit många resdagar i Kambodja. Vi har tagit oss från Vietnam in i sydöstra Kambodja, över Mekongfloden och ner till kusten i söder. Därifrån norrut till Kardemummabergen, västerut nästan till Thailand. Idag ska vi upp till nordvästra Kambodja och landets största sevärdehet - Angkor Wat. 

Angkor Wat ligger några kilometer norr om staden Siem Reap och är ett av flera tempel på ett ganska litet område. En taxi hämtade oss efter frukost för de sista tjugo landmilen i Kambodja. Allt tuffade på som det skulle med kisspaus på halva vägen. Vi hade fått en matlåda med oss från hotellet som vi öppnade i taxin - det var lök- och äggmackor…

DSCF6861

Konstigt val av färdmat, hela kupén luktade fis och armsvett. Chauffören vevade ner rutan för att vädra ut och vi knöt ihop påsen igen. Det fick bli lite färdsnacks när vi pausade istället.

Det är tydligen skördetid för ris just nu, och framför husen längs vägen låg det på tork. Stora säckar fraktades till riskvarnarna på allt från cyklar till lastbilar. I den här delen av landet skördar man endast en gång om året, men i andra delar av landet kan man få upp till tre skördar. Det är tillgången på vatten som bestämmer antalet skördar, och i de mest produktiva områdena har man tillgång till vatten året runt.

DSCF6862

Hotellet vi skulle bo på har bara tre rum. Vi blev väl mottagna när vi trillade in strax efter lunch. Svalkande citrondricka följt av en lättare lunch. Hela familjen slappade vid poolen under eftermiddagen och tog oss in till staden när det börjat mörkna. Vädret är fint, soligt och strax över trettio grader mitt på dagen.

© Gemensam 2014