Sixten fyller nio

Dagen började med sång för Sixten strax efter att klockan ringt. Som överraskning hade vi bokat en guidad cykeltur i staden och dess utkanter. Det fanns inga barnstolar för Astrid, så det fick bli utflykt för Andreas och Sixten.

Efter frukosten mötte vi vår guide på utflyktsarrangörens cykelverkstad. Det plockades fram en cykel som passade Sixten, och så bar det av. Vi var ensamma med vår guide, som trampade på i makligt tempo. Efter att ha tittat på ett mindre tempel i stadens utkanter så kom vi till centret för UXO - unexploded ordnance. Här finns en utställning om hur bomber från krigen på 60 och 70-talen fortfarande skadar och dödar människor. USA släppte massor av så kallade klusterbomber, där mindre än hälften exploderade när de slog i marken. Resten fick ligga kvar som tickande bomber.

Efter ett besök på den vietnamesiska kyrkogården, där många stupade vietnameser ligger begravda, kom vi till en skola för föräldralösa. Här bor barnen internerade, flickor för sig och pojkar för sig. Undervisningen sker dock med blandade klasser.

Sista stoppet var ett siden- och bomullsväveri. Här gick vi på en guidad runda innan vi cyklade tillbaka till stan igen. Hela familjen möttes för lunch och födelsedagstårta, och det blev en slapp eftermiddag. Sixten fick välja matställe för kvällen.



© Gemensam 2014