Colosseum

Colosseum är en av världens mest kända byggnader. Den byggdes under det första århundrandet efter Kristus på bara åtta år. Här kunde upp till sjuttio tusen åskådare beskåda både det ena och det andra. Mest känt är ju gladiatorspelen. 

Strax efter klockan nio gick vi bort till Metrostationen och åkte via centralstationen till Colosseum. Här var det redan full kommers. Vi bokade oss på en guidad tur som med en paus för lunch skulle innefatta både Colosseum och Palatinen.

DSCF7947

Utanför underverket.

Colosseum är en väldigt pampig byggnad, men den har genom åren plundrats på både marmor och metall. Det finns inga sittplatser kvar eftersom dessa var av just marmor och i väggarna vittnar oräkneliga hål om var metallkonstruktioner som hållt ihop stenkonstruktionen varit fästa. Själva planen där underhållningen utspelade sig var en grusbelagd träkonstruktion som under sig hade en källare som kan liknas vid dagens backstage. Här höll gladiatorerna till innan bataljerna tillsammans med kulisser och djur. Tydligen ska man till och med ha kunnat vattenfylla scenen för att återskapa historiska sjöslag.

DSCF7926

Colosseum.

Guidningen tog en dryg timme. Det blev lunch på ett av turisthaken strax utanför. Maten faller hela familjen ganska väl i smaken här i Rom, så det var en mätt och harmonisk familj som mötte upp med en ny guide för en rundvandring på Palatinen - den första och största av Roms kullar. Här ska Romulus och Remus enligt sägnen ha flutit iland och tagits omhand av en varghona. Romulus ska efter att ha haft ihjäl sin tvillingbror grundat staden Rom. Hur det nu än är med den saken så är denna plats det antika Roms absoluta centrum. Den omges av en mängd historiska platser som Cirkus Maximus, Colosseum och Forum Romanum.

DSCF7974

Forum Romanum.

Från Palatinen gick vi ner till Forum Romanum, ett område med ett stort antal tempel och andra viktiga byggnader från antiken. I en av dem höll Roms senat sina sammankomster och stiftade lagar för imperiet. Innan vi drog oss tillbaka hem gick vi ett varv på Cirkus Maximus. Det var en avlång kapplöpningsbana som kunde ta en publik på tvåhundrafemtio tusen personer, alltså många gånger fler än Colosseum. Idag är det inte mer än en gräsplan.

DSCF7981

Gräsplanen där Cirkus Maximus har legat.

Det blev tunnelbana hem igen och kvällsmat på en av restaurangerna i närheten av vårt boende.

Lite © Andralin 2016