Det låg regn i luften när dagens planer gjordes upp. Vi satt för andra frukosten i rad hemma hos Monica och Dimitris. Värdparet hade ärenden till Thessaloniki och vi andra var sugna på lite mindre urbana sevärdheter. Astrid ville följa med till Thessaloniki och resten av familjen skulle dra österut till Kavala.
Kavala är en hamnstad varifrån man bland annat kan åka ut till ön Thassos. Vi tog vägen längs kusten dit i stället för motorvägen. Det är tidvis ganska dramatiskt landskap med gröna bergssidor som höga vallar mellan ett plattare landskap inåt landet och det blå havet.
Kusten på väg till Kavala.
Vi stanade till vid ett ensamt vakttorn för att sträcka på benen. Nedanför den gamla byggnaden låg en strand. Här hade ett antal campare hittat sitt paradis med havet som granne. Det fanns ingen information om tornets historia mer än att det skulle vara från den bysantinska tiden.
Utsikt över Kavala från gamla staden.
Kavala ligger på bergssidan och vägen ner till hamnen är slingrig. Vi hittade en parkering nere vid havet och efter en snabblunch drog vi på upptäcktsfärd i stadens gamla delar. Dessa ligger på en klippig halvö bredvid dagens hamn. Här har flera steg av försvarslinjer sett till att staden var svår att inta. Ett landmärke är förutom stadens murar en pampig akvedukt som försåg staden med vatten från bergen runtomkring.
Amfiteatern i Philipi.
På seneftermiddagen lämnade vi Kavala för att spana in Philippi, en gammal bosättning från romartiden. Platsen har flera historiska referenser och har till och med en egen bok i Bibeln, Filipperbrevet. Den romerska Via Ignatia gick via Philippi, och den förband Greklands västkust med nuvarande Turkiet.
Lämningar i Philipi.
I ett lätt duggregn började vi vår vandring i resterna av den historiska staden. Det finns arkitektoniska tecken från stadens olika tidsåldrar och medföljande religioner. Ristningar med både latinska och grekiska tecken pryder stenblocken. En rejäl amfiteater var den bäst bevarade byggnaden efter det osmanska rikets räder i området.
Fynd från utgrävningarna i Philipi.
Längst bort från ingången ligger ett museum med tankekittlande fynd från tusentals år tillbaka i tiden. Platsen har varit bebodd långt innan romarna kom hit vilket fynden visade.
Landskapen utanför Philippi.
På kvällen tog vi farväl till familjen Emmanouilidou och stoppade ner våra pinaler i ryggsäckarna för att påbörja vår resa norrut och hem till Sverige.