Rom

Flyget till Rom bokade vi i slutet av augusti. Förmodligen var det den kalla svenska sommaren som var den utlösande faktorn. Det kändes inte heller särskilt fel att lämna Skåne bakom sig när vi tuffade över bron i ett Öresundståg.

Planet lyfte vid halvelvasnåret. De stormiga vindarna gjorde flygningens första minuter lite gropiga. Två timmar senare flög vi in över Rom. Man kunde se både Vatikanen och Colosseum när planet vände upp mot norr igen för att landa söderifrån på Roms flygplats Fiumicino.

DSCF7858

På en av broarna över Tibern.

Till hotellet, eller snarare bed and breakfast-stället, kom vi vid tvåsnåret. Killen som håller ordning på de fyra rummen tog emot oss nere i porten. Stället verkar tidigare ha varit en lite större lägenhet, men nu bor vi här.

Vi hade inget planerat för dagen sedan tidigare. Vår värd tyckte att vi skulle ge oss ut och se de norra delarna av centrala Rom, så det gjorde vi. Till fots tog vi oss österut över Tibern och genom en stad som myllrande av människor. Eftersom vi inte varit här tidigare så vet vi inte om det är så mycket folk för att det är lördag, eller om det kommer att vara så här även i veckan. Vi får rapportera om det lite senare.

DSCF7869

Lördag på ett av Roms torg.

Pantheon var ett av de spontana stoppen på vandringen. Tyvärr var det stängt och öppnade inte förrän en timme senare. Viste människorna som stod i kö det? Det får vi alldrig veta.

DSCF7885

Pantheon.

En av Roms gamla ruiner på Piazza Campo dei Fiori är känt för att vara platsen där Julius Caesar dog. Den har nu tagits över av katter som dagligen utfodras här. När vi kom hit kunde vi räkna till ett tiotal av dessa på en yta av cirka två fotbollsplaner. Inte fullt så ockuperat som vi hade fått för oss men ändå ganska charmigt.

DSCF7893

Katt på piazza.

Dagen avslutades med middag i Trastevere väster om floden. Ett mysigt område med lite smalare gator och gränder. Middag äter man ganska sent i Italien, så det blev Uber-taxi hem vid halv nio. Imorgon ska vi åka tunnelbana och titta på Colosseum.


Lite © Andralin 2016