Blog

Pompeji

Pompeji ligger strax utanför Neapel. Staden hade uppskattningsvis 20000 invånare när den år 79 efter Kristus begravdes i aska från ett vulkanutbrott från Vesuvius. Vesuvius har väldigt sällan utbrott vilket förklarar varför man sexhundra år tidigare anlade en stad här trots att det bara var tio kilometer till berget.

Vi tog snabbtåg från Rom till Neapel strax efter klockan nio på förmiddagen. På strax över en timme tar man sig de 26 milen från stad till stad. Sedan är det lokaltåg som gäller, och det var en lite långsammare historia. Vi var inte ensamma att vilja ta oss från Neapels centralstation till utgrävningarna, så det blev som att åka tunnelbana i rusningstrafik.

DSCF8077

Pompeji.

Pompeji är stort till ytan. Strax innanför ingången ligger stadens centrum med tempel och torg. Här flockades besökarna, men om man bara tog sig några kvarter bort så fick man vara mer för sig själv. Vissa hus var väldigt väl bevarade med väggmålningar och målade fasader. Sixten ville se den stora amfiteatern som ligger i den andra änden av stan och på vägen dit passerade vi bland annat en badinrättning och en lite mindre teater.

DSCF8102

Den mindre av Pompejis teatrar.

Den stor amfiteatern ligger i stadens utkant, vilket sägs bero på att man inte ville störa resten av staden när man showade här. På vägen tillbaka passerade vi en av platserna där man gjort gipsavgjutningar av några av de människor som dog i katastrofen. Just på denna plats blev en hel familj överraskad av eldstormen som uppkom i samband med utbrottet. Ett fruktansvärt ögonblick fruset i tiden.

DSCF8152

Fontana di Trevi.

Vi tog oss tillbaka till Rom igen och tio över sex så trampade vi ner på perrongen på Roms Centralstation Termini. På vägen hem till vår del av staden stannade vi till vid Fontana di Trevi och Spanska trappan. Platserna myllrar av folk fastän det är måndag kväll. Rom verkar vara den eviga turiststaden.

Vatikanen

Vatikanen är ju något helt unikt - ett land i en stad. Här är påven statschef över världens minsta land, stort som Pildamsparken i Malmö. Förutom bostäder till de knappt 1000 invånarna så tas ytan upp av ett antal muséer, Petersplatsen, den gigantiska Peterskyrkan och relativt stora parkytor.

Vi hade förbokat inträdet till museiområdet, och det var vi glada för när vi gled förbi den flera hundra meter långa kön som på förmiddagen ringlade sig längs Vatikanens statsmur. Överlag lämnar logistiken och informationen vid stadens stora sevärdheter en del övrigt att önska, vilket dock den privata sektorn har täckt upp för. Man blir lotsad fram av personer med mer eller mindre officiella id-brickor runt halsen. Lite källkritik är aldrig fel när man kommer i slang med någon av dessa.

DSCF7998

Religösa konstverk.

Museikomplexet är uppdelat i lite olika teman. Först i barnens skattjaktsrund var en byggnad med religiösa målningar. Den engelska rösten berättade om verken ur ett barnvänligt perspektiv. Efter att det var avklarat traskade vi vidare till den egyptiska avdelningen med mumier och hieroglyfer. En av påvarna på 1800-talet hade fått för sig att bilda Vatikanen i egyptologi och skrapat ihop en imponerande samling föremål. Under romartiden fanns det ett utbyte mellan Rom och Egypten. I Rom tillbads egyptiska gudar vilket till exempel gav upphov till konstverk som klassiska romerska marmorstatyer av män i egyptiska kläder.

DSCF8024

Romersk konst.

Sist på rundan kom vi till det Sixtinska kapellet med målningar från golv till tak av Michelangelo. Kapellet är en del av Peterskyrkan och vakter var noga med att påpeka att man skulle vara tysta. De var så angelägna om att man skulle vara tysta att de ironiskt nog installerat ett högtalarsystem där de ropade ut just detta. Fotografering var förbjuden här inne, men man kunde köpa fotografier i den lilla souvenirbutiken strax utanför. When in Rome, do as the Romans tell you to.

DSCF8030

Kartrummet.

Rundvandringen tog på krafterna. Vi åt lunch i Vatikanens matsal, vilket låter mycket mer glamouröst än vad det är. Den ligger i källarplan och liknar en skolmatsal. Barnen tog pasta och vi vuxna en sallad.

Vi var ganska mätta på intryck när vi lämande Vatikanen och styrde kosan mot ett glasshak som Lonely Planet rekommenderat. De fanns inte där guideboken angett, men vi fick tips om vart de flyttat av de som huserade här nu. Så glass blev det även idag.

DSCF8050

Petersplatsen.

Innan vi drog oss hemåt så tittade vi till Petersplatsen. Hit kommer man nämligen inte om man går in via atikanens museum. Det är ett stort runt torg framför Peterskyrkan. Om man ville komma in i Peterskyrkan idag så fick man lov att stå i kö ganska länge, så det skippade vi den här gången. 

Colosseum

Colosseum är en av världens mest kända byggnader. Den byggdes under det första århundrandet efter Kristus på bara åtta år. Här kunde upp till sjuttio tusen åskådare beskåda både det ena och det andra. Mest känt är ju gladiatorspelen. 

Strax efter klockan nio gick vi bort till Metrostationen och åkte via centralstationen till Colosseum. Här var det redan full kommers. Vi bokade oss på en guidad tur som med en paus för lunch skulle innefatta både Colosseum och Palatinen.

DSCF7947

Utanför underverket.

Colosseum är en väldigt pampig byggnad, men den har genom åren plundrats på både marmor och metall. Det finns inga sittplatser kvar eftersom dessa var av just marmor och i väggarna vittnar oräkneliga hål om var metallkonstruktioner som hållt ihop stenkonstruktionen varit fästa. Själva planen där underhållningen utspelade sig var en grusbelagd träkonstruktion som under sig hade en källare som kan liknas vid dagens backstage. Här höll gladiatorerna till innan bataljerna tillsammans med kulisser och djur. Tydligen ska man till och med ha kunnat vattenfylla scenen för att återskapa historiska sjöslag.

DSCF7926

Colosseum.

Guidningen tog en dryg timme. Det blev lunch på ett av turisthaken strax utanför. Maten faller hela familjen ganska väl i smaken här i Rom, så det var en mätt och harmonisk familj som mötte upp med en ny guide för en rundvandring på Palatinen - den första och största av Roms kullar. Här ska Romulus och Remus enligt sägnen ha flutit iland och tagits omhand av en varghona. Romulus ska efter att ha haft ihjäl sin tvillingbror grundat staden Rom. Hur det nu än är med den saken så är denna plats det antika Roms absoluta centrum. Den omges av en mängd historiska platser som Cirkus Maximus, Colosseum och Forum Romanum.

DSCF7974

Forum Romanum.

Från Palatinen gick vi ner till Forum Romanum, ett område med ett stort antal tempel och andra viktiga byggnader från antiken. I en av dem höll Roms senat sina sammankomster och stiftade lagar för imperiet. Innan vi drog oss tillbaka hem gick vi ett varv på Cirkus Maximus. Det var en avlång kapplöpningsbana som kunde ta en publik på tvåhundrafemtio tusen personer, alltså många gånger fler än Colosseum. Idag är det inte mer än en gräsplan.

DSCF7981

Gräsplanen där Cirkus Maximus har legat.

Det blev tunnelbana hem igen och kvällsmat på en av restaurangerna i närheten av vårt boende.

Rom

Flyget till Rom bokade vi i slutet av augusti. Förmodligen var det den kalla svenska sommaren som var den utlösande faktorn. Det kändes inte heller särskilt fel att lämna Skåne bakom sig när vi tuffade över bron i ett Öresundståg.

Planet lyfte vid halvelvasnåret. De stormiga vindarna gjorde flygningens första minuter lite gropiga. Två timmar senare flög vi in över Rom. Man kunde se både Vatikanen och Colosseum när planet vände upp mot norr igen för att landa söderifrån på Roms flygplats Fiumicino.

DSCF7858

På en av broarna över Tibern.

Till hotellet, eller snarare bed and breakfast-stället, kom vi vid tvåsnåret. Killen som håller ordning på de fyra rummen tog emot oss nere i porten. Stället verkar tidigare ha varit en lite större lägenhet, men nu bor vi här.

Vi hade inget planerat för dagen sedan tidigare. Vår värd tyckte att vi skulle ge oss ut och se de norra delarna av centrala Rom, så det gjorde vi. Till fots tog vi oss österut över Tibern och genom en stad som myllrande av människor. Eftersom vi inte varit här tidigare så vet vi inte om det är så mycket folk för att det är lördag, eller om det kommer att vara så här även i veckan. Vi får rapportera om det lite senare.

DSCF7869

Lördag på ett av Roms torg.

Pantheon var ett av de spontana stoppen på vandringen. Tyvärr var det stängt och öppnade inte förrän en timme senare. Viste människorna som stod i kö det? Det får vi alldrig veta.

DSCF7885

Pantheon.

En av Roms gamla ruiner på Piazza Campo dei Fiori är känt för att vara platsen där Julius Caesar dog. Den har nu tagits över av katter som dagligen utfodras här. När vi kom hit kunde vi räkna till ett tiotal av dessa på en yta av cirka två fotbollsplaner. Inte fullt så ockuperat som vi hade fått för oss men ändå ganska charmigt.

DSCF7893

Katt på piazza.

Dagen avslutades med middag i Trastevere väster om floden. Ett mysigt område med lite smalare gator och gränder. Middag äter man ganska sent i Italien, så det blev Uber-taxi hem vid halv nio. Imorgon ska vi åka tunnelbana och titta på Colosseum.


Lite © Andralin 2016