Bohuslän

När ledigheten gick mot sitt slut bestämde vi oss för att göra en kortresa till västkusten. Vi vuxna har varit i Bohuslän ett antal gånger på dykresor och har många trevliga minnen från den här delen av landet. Att Sixten tagit dykcertifikat och är sugen på att utforska världen under ytan bidrog också till val av destination.

Vid tiosnåret lämnade vi Dalbygatan för att framåt eftermiddagen anlända till Orust. På vägen blev det stopp för lunch på Laxbutiken i Heberg, vilket verkar ha blivit en tradition.

DSCF4256

Bärplockning bakom stugan.

Via AirBnB hade vi hittat en liten stuga på norra delen av Orust. Det är Ewa och Arne som hyr ut en gäststuga på samma tomt som de själva bor på. Stugan ligger i skogen på cykelavstånd från havet. Närmaste tätort är Henån med en liten välordnad badplats strax väster om centrum. Eftersom lufttemperaturen idag hade klättrat upp till stekheta 30 grader så var ett svalkande dopp verkligen på sin plats.

DSCF4251

På badplatsen Småholmarna i Henån.

Efter en middag i stugan med medhavd korv stroganoff bestämde vi oss för att åka till Gullmarsfjorden och dyka. Vid campingen i Skår finns det bra förutsättningar för dykning från land. Bilfärden från stugan tar en kvart och man behöver inte bära sina dykgrejor mer än drygt hundra meter.

IMG 8151

Dykning vid Skår.

Andreas och Sixten stoppade huvudet under ytan samtidigt som solen försvann bakom berget på Gullmarsfjordens norra strand. Det blev ett nattdyk på drygt en halvtimme med hummer, död mans hand och sjöpennor som attraktioner.


© Gemensam 2019