Mollösund

På Orust ligger Bohusläns älsta fiskesamhälle - Mollösund. Med en skyddad hamn på Orusts sydvästra spets har det bedrivits fiske och sjötransporter sedan 1500-talet. Idag är byn mest en turist- och sommarort och yrkesfisket har upphört.

DSCF4298

Lunch på Mollösunds värdshus.

Från vår stuga tar det trettio minuter att köra hit. Färden går på ganska slingriga vägar genom ett blandat landskap med vyer över småskaligta jordbruk, karga bergshällar och blått hav.

DSCF4310

Kaffe efter lunchen.

Klockan visade på lunch när vi hade parkerat bilen några minuters gångväg från hamnen. Malin hade kollat upp restaurangutbudet och kunde rekommendera ett matställe med utsikt över en båttät hamn. Dagens rätt hade som sig bör huvudingredienserna från havet och vi var på gott humör när vi med mätta magar strosade runt bland sjöbodarna nere i hamnen. Byn är mysig och precis vad man väntar sig av ett fiskesamhälle i Bohuslän.

DSCF4305

Hamnen i Mollösund.

På vägen hem blev det ett dopp i havet vid samma badplats som dagen innan. Nytt för idag var att både Sixten och Astrid fick smak för hopptornet. Ett stort antal hopprundor senare satt vi i bilen hem till stugan. På vägen plockade vi upp pizzor som skulle bli dagens middag.

DSCF4389

Badplatsen i Henån.

När vi ätit klart bestämde vi oss för att ta ett kvällsdyk. Vi utsåg Fossen till dagens dykplats. Ingen av oss har dykt här förut, men enligt flera källor på internet är det ett bra ställe som är lätt att ta sig till. 

IMG_9092

Förberedelser inför dyket vid Fossens camping.

Efter att ha lastat grejorna i bilen och kört en kvart var vi framme vid campingen där dykplatsen finns. Man får betala femtio kronor för att köra in på området. Väl nere vid vattnet var det väldigt fint ordnat med en parkeringsyta för dykare och upphöjda bänkar för dykutrustning och ombyte.

IMG_9093

Astrid badar vid Fossens camping.

Idag var det Malin och Sixten som skulle dyka. Det blev ett häftigt väggdyk med krabbor, torsk, död mans hand med mera. När vi packade in grejorna i bilen efter dyket rullade dimman in i Gullmarsfjorden och upp över land. Stämningen var trolsk när vi körde ut från campingen.

Strax utanför campingområdet ligger ett dykcenter. Här passade vi på att fylla våra tomma dykflaskor innan vi körde tillbaka till Orust i sommarnatten.


© Gemensam 2019