Blog

Pirr i magen

Nu bär det av söderut. Vårt mål är Balkanhalvön och vårt första riktiga stopp är Mostar i Bosnien. Dit kommer vi inte förrän i övermorgon efter en natt på tåg och en natt i Zagreb.

Det är lite pirrigt i magen när vi lämnar Dalbygatan. Solen skiner och det är morgonfriskt i luften när vi hoppar in i taxin. Taxichauffören sitter i telefonkö - det gäller tydligen en betalning som inte kommit fram och han har köplats nummer 15 till kundtjänst. Han har högtalaren på och könumret hinner ticka ner till åtta när vi svänger in i taxifållan på Centralen.

Vi har dragit till med en ordentlig tidsmarginal för bytet i Köpenhamn. Det brukar inte vara så långt att ta sig mellan tågen, men Öresundstågen har ju inget vidare gott rykte när det gäller att hålla tiden. Idag flöt allt på som det skulle dock med ett halvfullt tåg.

DSCF8551

Köpenhamn.

Från Köpenhamn till färjeläget i Rödby tar man sig på två timmar. Vita sommarmoln hänger över de gröna sommaråkrarna. Det är bara små nyansskillnader mellan Danmarks jurdbrukslandskap och det skånska. Här står det björnlokor i dikena och järnvägsövergångarna ser inte riktigt likadana ut som där hemma.

Vi har tagit med oss lite nötter som färdkost. Tidigare har det funnits en liten bistro på den här sträckan, men på det här tåget finns det bara några automater med mat och dricka. Servicen på båten är desto bättre med restauranger som framför allt lockar bilresenärerna med allt från ostfrallor till buffé. Här blev det lunch för hela familjen.

Stationen i Hamburg är förutom en station även ett köpcentrum. Här finns frisörer, souveniraffärer, florister, matställen med mera. Själva ankomsthallen är ett stycke ingenjörsglädje med höga stålbågar som i ett långt svep från sida till sida håller uppe taket över spåren. Med stora blå bokstäver över en av hallens gavlar har man skrivet Philips, namnet på ett av landets stolta storföretag. Spåren ligger något under markplan så man tar en trappa ner till perrongen.

DSCF8573

Ett av matstånden vid VM-torget.

Vi hade fyra timmar att spendera i Hamburg idag, vi ville inte råka ut för att missa vårt nattåg vidare till Wien. Astrid har haft åsikter om de solglasögon som tilldelats henne, så vi drog ut på stan för att göra något åt saken. Efter att ha provat de dyraste barnsolglasögon pengar kan köpa så nådde vi samförstånd i en diverseaffär med danska rötter.

Under vår tid i Hamburg hann Belgien krossa Panama i fotbolls-VM. Intresset för matchen var ganska svalt framför storbildstv:n på VM-torget mitt i stan. Några lodisar satt och sov längst fram och ett gäng killar satt och gnagade på grillmat när vi slog oss ned vid de inplastade långborden. Andra halvlek bjöd på ett par snygga mål och vi kunde mätta och nöjda traska ner till stationen igen.

Vårt tåg rullade in bara några minuter innan avgångstid. Vi har bokat sovvagn för resan ner till Wien. Man skiljer på sovvagn och liggvagn lite som första och andra klass. Sovvagn kan finnas från enkelkupé med egen dusch till trebäddars. Liggvagnar liknar en klassisk kupé med sex sittplatser som kan göras om till tre bäddar på höjden på vardera sida på natten.

DSCF8567

Hamburg huvudbangård.

Vi blev inkvarterade i två stycken tvåbäddars kupéer. Efter lite bökande med bagaget och några tandborstrockader kom vi till ro.



© Andralin 2016