Belgrad

Tåget var en timme sent till Belgrad, men det gav å andra sidan barnen sovmorgon. Vi kom inte till ro förrän vid midnatt igår på grund av passkontrollen så en extra stund i sängen var inget att klaga över.

DSCF9547

Morgonstund i Serbien.

Belgrad har öppnat sin nya station nu. Den ligger ett par kilometer från centrum där vårt hotell ligger. Nere vid spåren finns bilder från byggtiden, och det visar sig att första spadtaget togs i mitten av 1970-talet. Det har hänt mycket i Serbien sedan dess och nya tågstationer verkar ha fått stå tillbaka för annat.

DSCF9597

Hotel Moskva.

Vi har bokat rum på klassiska hotell Moskva. Ett ställe i stil med Grand Hotell i lund. Det har funnits här de senaste hundra åren och verkar ha behållit sin stil. Man stoltserar med att ha inhyst många celebriteter såsom Albert Einstein och Robert de Niro.

DSCF9599

Hotel Moskva.

En annan kändis här i Belgrad är Nicolai Tesla. Han var vetenskapsman och uppfinnare i samma tid som Edison. Han föddes i Serbien och har ett museum som berättar om hans liv och gärningar. Det mesta av hans forskning handlar om elektricitet och han har en enhet för magnetisk flödestäthet uppkallad efter sig. Vi drog dit efter en frukost på stan och fick bland annat känna på hur det kändes att få lite ström genom sig genom en blixtkula.

På eftermiddagen vilade barnen på rummet och vi vuxna gick på stan. Vi drog oss ner till vad som kallas för gamla delen av staden. Den typen av tidsreferens är ju relativ, och i Belgrads fall är husen i gamla staden cirka hundra år gamla.

© Andralin 2016