Sixten

Superultrakul tåg, mot Belgrad

Efter frukosten idag så gick vi till tågstationen och hoppade på tåget mot Belgrad. Vi skulle komma fram på kvällen så vi gjorde oss redo för en lång resdag. Det finns egentligen inte så mycket att säga om resten av dagen utom att när vi precis kommit in i Serbien så skulle de typ byta lok eller nåt och det tog flera timmar. När vi hade checkat in på hotellet så åt vi kvällsmat kl. 23 och gick sedan och lade oss. Det ska bli en till minst lika lång resdag imorgon.

Bil och Sofia

Japp, igår nämnde jag det i bloggen men idag hände det. Pappa körde bil i fyra timmar. Vi skulle till Sofia. Det hela började med att gå upp på morgonen och fixa lite mackor i bilen innan vi åkte till ett bageri som svenskarna hade rekommenderat. Där köpte vi sånt typ wienerbröd med vaniljkräm som vi åt på vägen. Vi åkte förbi gränsen rätt så enkelt och åt lunch på en restaurang mitt ute i ingenstans. Efter det så fortsatte vi mot Sofia, lämnade hyrbilen i Sofia, checkade in på hotellet och gick ut i stan. Mamma och pappa ville ta en tur där för vi skulle bara vara här nu i eftermiddag. Det blev fika på ett café, sedan skulle Astrid och mamma spendera nästa timme i två olika affärer. Efter det så ville mamma och pappa se en kyrka som verkade vara rätt så stor och känd innan det blev kvällsmat på ett streetfoodställe som sålde hamburgare. 

DSCF1516


Sen gick vi tillbaka till hotellet, trötta och halvredo inför imorgon. 

Ensambarn för en dag

Vi startade idag med att äta en ungefär likadan frukost som igår, fast lite senare för vi var trötta från igår kväll. Den andra familjen skulle in till Thessaloniki för de hade lite ärenden och skulle också gå runt och shoppa på den nystartade rean. Mamma och pappa ville inte göra det utan de ville se något landmärke eller liknande. Dimitris, pappan i den andra familjen gav oss tips om en akvedukt i en närliggande stad som heter Kavala och en väldigt gammar Grekisk stad som heter Philippi efter Philip II, Alexander den stores pappa. Astrid ville däremot åka och shoppa så vi delade upp oss. Astrid fick åka och shoppa med dem och jag fick vara ensambarn för en dag.

DSCF1435


Pappa var egentligen inte så sugen på att köra dit för han ska köra i fyra timmar imorgon men han fick stå ut med det. När vi kom fram till Kavala så blev det Gyros innan vi gick upp till fortet på den höga kullen där man kan kolla på akvedukten ifrån. 

DSCF1449


Vi åkte sedan vidare till Philippi vilket är en stor fornlämningsstad och man hade mycket att kolla på där, bl.a ett museum och en stor amfiteater. 

DSCF1458


Kvällsmat blev det sent med mamma och pappa och Astrid kom tillbaka runt kl. 22:00. Imorgon ska vi börja resa hemåt.

Hav, hav och mer hav

Jag tror att jag har börjat förstå vad det är som gör att man längtar hem när man. är på en resa. Det har gått mer än två veckor nu och hemlängtan känns starkare än tidigare på resan. Man vill alltid hem. men just idag så. blev det mer. än innan. Jag tror att det man längtar till inte är kompisarna,  ens egen säng eller trädgården, utan jag tror att det är känslan av ett hem man saknar. Jag har aldrig varit på. något hotell där vi har varit innan den här resan och det är det som gör en lite ledsen. Man är osäker. 

DSCF1421


Vi kom upp imorse. Igår kväll.  så bestämdes det att vi skulle komma till kompisarnas hus kl. 10:00 och vi var där då. Det bjöds på en wienerbrödsliknande bakelse med vaniljkrämsfyllning, Chokladmjölk, yoghurt med honung, bröd, osv. Det var en riktig festmåltid till frukost. Det byttes sedan om och vi stack till stranden. Det blev oavbrutet badande och strandtennis (utom för läsk) innan vi stack och åt på en fiskrestaurang. Vi beställde in en massa rätter som vi delade på och de hade bland annat väldigt goda musslor och bläckfiskar. Lunchen var stor och vi åt upp det mesta men man blev väldigt mätt och vi gick tillbaka till stranden i några timmar till. Gogge (äldsta barnet i deras familj) hade varit i Thessaloniki i några dagar men idag kom han till byn. Dessutom så kom Dimitris bror och hans fru och vi åt en väldigt sen kvällsmat på ett mycket populärt ställe. Det blev Crepes för mig och Astrid åt en fjärdedels våffla (jag åt halva). Vi avslutade kvällen med att sticka till samma spelhall som igår, fast idag utvidgades sällskapet.

DSCF1427


Vi kom därifrån, trötta och mätta runt midnatt. Godnatt!

Hemmakänsla och hemlängtan

Idag skulle vi ta bilen genonm snirkliga landsvägar till en liten by en timme från Thessaloniki och träffa en familj där pappan är från Grekland. De har ett hus där som de bor i på sommaren. Efter en tidig uppstigning (enligt mitt mått) så åkte vi iväg till det lilla bysmhället. När vi kom fram så var det lite förvirring med var vår lägenhet låg men vi kom dit till sist och när vi hade pustat ut lite så gick vi till deras sommarstuga. Det visade sig att det skulle bli lunch hos dem med en annan svensk familj. 

DSCF1396

Uppe till höger, Dimitris, han från Grekland. Nere till höger, Två barn från den tredje svenska familjen. Uppe till vänster, Mamma i tredje svenska familjen och nere till vänster, jag.

Det blev grekisk sallad, kyckling, någon böngryta och pommes frites. Det var gott. Den tredje familjen skulle åka hem till Sverige den dagen så det blev vi och våra kompisar efter maten. Genomgång av vår kompis familj: Dimitris (Pappan, Grekisk), Monica (Mamman, Svensk/Polsk), Nike (dotter), Jakob (son) och Gogge (äldre son). Gogge ska komma imorgon så detblev inte riktigt hela deras. familj. men jaja. Nike är i min ålder, Jakob i Astrids ålder. Vi allihopa. gick tillsammansner till stranden och badade. Vi fick. också prova en Grekisk lek som var något som liknade spökboll när vi var i vattnet. Det blev glass. På stranden och var och en gick hem till sig och duschade tills det var dags att äta. Vi sågs vid stranden och stack till ett ställe där de kände många som jobbade. Efter maten så blev det en stund på en spelhall innan vi gick tillbaka till lägenheten och kom dit runt midnatt.

Gamla stan

Dagens mål blev gamla stan för mina föräldrar ville se den, de trodde att den skulle vara fin eftersom vår värd rekommenderade det. Vi åkte dit med bil för Astrid ”kan” inte gå. Jag och Astrid lekte hänga gubbe på våra armar medan pappa blev mycket stressad över en vägkorsning ut till huvudvägen. Det var nämligen så många bilar där så man kunde inte komma ut på vägen. Vi kom ändå fram till sist och gick ut ur bilen för att mötas av en ganska mysig gammal stad.

DSCF1386


 Astrid var trött och vi behövde hitta ett sätt att få henne att gå. Lösningen var Pokemon go. Pokemon go kan på något magiskt sätt få Astrid att vilja gå jättelångt. Det funkade ända tills lunchtid då jag började bli hungrig och Astrid började gnälla lite. Ett lunchställe som hade bra betyg på Tripadvisor var stängt i en timme till men det låg ett café i anslutning till det och vi satte oss där. De hade grillade mackor, ost och skinktallrik, osv. När servitören kom så frågade mamma och pappa först om de tog betalkort ”Of course.” fick vi som svar. När de sedan beställer den lätta lunchen som vi skulle behöva klara oss med så sade hon att de bara serverade mat på kvällen. Vi gick helt enkelt vidare och hittade en mysig taverna där vi kunde få mat.


Jag åt sardiner och det var någon dum gatukatt som satte sig precis brevid min stol och såg så söt ut som den bara kunde under hela min måltid. Efter lunchen så åkte vi tillbaka till lägenheten och hängde på stranden tills vi åt kvällsmat och gick och lade oss. Imorgon ska vi till ett nytt ställe och träffa kompisar från Sverige.

Snorkling

Våra kompisar vars pappa är från Grekland (vi ska träffa dem senare i resan) rekommenderade ett ställe ungefär 30 minuters bilfärd ifrån Nikiti som kallas för Krabbkliporna. Det var mycket folk på stranden som låg i en bukt men om man gick en bit till så kom man ut ur bukten till några klippor som hade slipats av vind och vatten där det inte var så mycket folk.

DSCF1313


 Det var där vi valde att gå i och snorkla. Astrid är rädd för sjöborrar så pappa gick i först, sen jag och sist Astrid. Med fenor på fötterna, mask på huvudet och snorkel i munnen så var det lätt att ta sig fram i undervattensriket. 

DSCN2314

Pappa snorklar


Efter ett tag där så blev vi hungriga och bestämde oss för att åka tillbaka och äta lunch på vägen. Väl tillbaka så var det eftermiddag och vi tog en solstol på stranden mot slutet på eftermiddagen. På vägen tillbaka från snorklingen så hade vi stannat till och handlat grejor till mat ikväll. Maten bestod av Spaghetti Carbonara á la Andreas. Efter maten så började det dra ihop sig till storm. Det började regna, blåsa och åska häftigt och efter ett tag så gick strömmen. Värdfamiljen såg till så att vi var okej och vi tände ljus på uteplatsen innan vi gick och lade oss. 

Ännu en stranddag

Idag så vaknade vi till en slående värme och det bestämdes att det skulle bli ännu en stranddag. Värdfamiljen hade ett parasoll och några solstolar på stranden som de köpt och vi var där hela förmiddagen. Jag kände mig lite nere och pappa tog med mig till ett kafé där vi tog vars en iskaffe.

DSCF1293


Men efter det så var alla rätt så trötta och infann oss i lägenheten vid lunchtid då pappa fixade grillade mackor för vi hade en mackgrill. Vi var kvar i lägenheten, utom för en liten fika med milshake innan vi gick tillbaka till lägenheten. 

DSCF1298


Till kvällsmat blev det grillspett till mig och någon lasagne liknande rätt men typ aubergine istället för pasta och Astrids gamla vanliga, pasta bolognese. Hon har ätit det så många gånger att hon har blivit en finsmakare i pasta bolognese kulturen.

DSCF1303

Sola, bada, dö, repeat

Okej, vi vaknade til 30 graders sol och åt frukost innan vi gick de 50 meterna till stranden där vi tog två solstolar som vi skulle ha rätt länge. Vattnet var säkert bara några grader under 30 också och vi badade i princip hela tiden. När man var upe på land så kunde man spela kort, läsa eller dricka något. Det var en liten typ barrestaurang där man kunde beställa dricka eller mat och så kom de ut med det. Jag åt lunch i solstolen idag. 

DSCN2282


Värmen tar verkligen på en och man märker det genom hur mycket man behöver dricka varje dag. Det blir inte direkt bättre med törsten av att dricka havsvatten. När det började bli sen eftermiddag så drog vi oss tillbaka från stranden och var i lägenheten en liten stund tills det var dags för kvällsmat. Astrid hade en väldigt stark önskan om att äta Fish n’chips och det blev dagens kvällsmat. Vi gick och lade os mätta och trötta, halvredo inför imorgon.

Grekland

När Astrid var runt ett halvår gammal så åkte vi till Grekland i en vecka. Nu ska vi dit igen men den här gången ska vi till norra Grekland. Man kan inte ta sig in i Grekland från Bulgarien med tåg så vi fick helt enkelt hyra en bil i Sofia efter att ha stigit upop tidigt på morgonen och tagit tåget till Sofia.

DSCF1257


Efter att vi hade åkt i fyra timmar och jag hade lyssnat på fyra poddar så kom vi till Thesalloniki där vi köpte kvällsmat. Sedan så åkte vi den sista timmen till vår lägenhet och tog ett kvällsdopp innan vi gick och lade oss. Imorgon så ska det bli över 30 grader sol så vi får se hur det går.

Veliko nåntingo

Namnet på den här staden fastnar verkligen inte i mitt huvud, namnet nämns inte särsilt ofta runt omkring mig heller så jag ser ingen anledning till att lära mig det. Iallafall, vi skulle utforska staden idag och mannen som jobbade i receptionen på hotellet sade igår att det fanns gratis guidade turer som utgick från ett turistcentrum mitt i stan. Dessutom så var rundturen bara två och en halv timme lång och startade vid 11:00, perfekt för mamma och pappa. Efter en frukost på hotellet (för tre av oss, Astrid gillade inte maten) (Astrid åt en glass till frukost hehe) så gick vi dit och hann i god tid. Efter en stunds väntan så upptäckte pappa att det inte skulle vara någon guidad tur just den dagen. Det bestämdes av någon sorts högre makt att vi skulle göra en egen sightseeing och vi började med att gå till någon helt random bro. 

DSCF1160


Sen gick vi vidare till nån staty som jag inte har någon aning och vad den betyder och pappa störde sig på att det här paret satt på murkanten och lutade sig bakåt, helt avslappnade:

DSCF1162


När vi hade gått en bit till, förbi någon barnteater och tillbaka över bron så var Astrid trött och vi fixade lunch på stället bredvid där vi åt igår kväll. Efter det så gick vi tillbaka till rummet en stund och det var väldigt varmt ute så vi tog en paus. Efter en stund så kunggjorde de två gudarna i familjen att de skulle ut och gå en runda. Då släppte jag bomben, jag ville också ut och röra på mig. Gudarna sade att någon av de skulle följa med mig utt senare men det blev en episk strid mot deras känslor när de väl hade gett sig ut. Efter en stund så kom de tillbaka och mamma hade bestämt sig för att stanna på hotellet med Astrid medan jag och pappa gick ut och kollade på den gamnla ruinstaden som ligger på en kulle med utsikt över stan.

DSCF1198


När vi kom tillbaka så gick vi ut och åt kvällsmat. Godnatt! (staden heter Veliko Tarnovo)

Tråkig resdag

Idag har jag faktiskt inte så mycket att skriva om. Dagens resmål var Bulgarien, Veliko Tarnovo, och dit kom vi. Dagen startade med ett tvåtimmars dubbelbokat tåg till Bukarest, KFC på stationen och sedan hoppade vi på ett mer än sjutimmars tåg till En by som ligger nära veliko tarnovo och sedan buss dit. Vi kom fran runt 20:00 och runt kl. 21 så gick vi ut för att äta kvällsmat. Mamma och pappa beställde in sallad och Astrid beställde in pasta vilket ledde till att jag inte fick min mat förrän de hade ätit upp. Vi insåg inte det då så mamma och pappa väntade på att min mat skulle komma innan de började äta men Astrid bara ät på. Efter ett tag så insåg någon att min mat inte skulle komma förrän de var klara och då började mamma och pappa äta men jag fick inte min mat förrän 22:00 på kvällen.

Brasov-göra-inget-utom-linbana

När jag vaknade runt klockan tio och åt frukost så sade mamma och pappa att de behövde sticka till järnvägsstationen i en timme och fixa biljetter och att jag och Astrid kunde stanna i lägenheten och det var exakt vad vi gjorde i tre timmar. Under de tre timmarna så fick pappa komma tillbaka en gång för att hämta en sak men annars så såg vi inte dem. När de kom tillbaka så gick vi ut och åt lunch ovh åkte upp på ett berg som ligger precis vid Brasov och där fanns en väldigt bra utsikt och vi gick runt där i nån timme. 

DSCF1101


Vi gick ner, tog fika, gick tillbaka till lägenheten och fixade sen kvällsmat. På kvällen så kollade vi på fotbolls VM.


Bran castle

Idag så skulle vi till Bran castle och vi kom iväg vid 10:30 snåret och åkte taxi till byn Bran. Väl framme så drack vi varsin lemonad för alla var ganska trötta idag. Efter lemonadpausen så gick vi upp och kollade in slottet. Det fanns faktiskt aldrig någon som kallades eller hette Dracula som bodde där men han som kom att kallas för Draculas pappa bodde där. Precis när vi kom ut från slottet så började det droppa från himlen. 

DSCF1060


Vi skulle äta då och pappa hade hittat ett ställe med bra recensioner på Tripadvisor men det hade börjat regna för mycket för att det skulle gå att ta sig dit så vi bvestämde oss för att äta på samma ställe som vi tog lemonadpaus på. Det var ganska god mat och medan vi satt och åt så fullkomligt öste det ner både regn och hagel. När vi var klara så tog vi taxin till lägenheten och var där en stund. När jag och de andra hade börjat bli hungriga så gick vi till Europas smalastre gata och åt kvällsmat. 

Brasov

Vi tog ju nattåget från Budapest mot Brasov och det var där vi vaknade idag. Ingen av oss sov så bra så vi bestämde oss för att ta det lugnt idag och ha det bra i lägenheten. När vi hade checkat in i lägenheten i en liten bakgård så gick vi ut och åt lunch på stan. Vi åt på ett torg som heter centrum och det torget är med på framsidan till Lonely Planet (reseguidebok) för Rumänien och Bulgarien. Vi åt lunch där och glass på vägen tillbaka till lägenheten där vi lade oss och vilade i några timmar. Vi vilade för Astrid ville till ett badställe men mamma och pappa sade att vi var för trötta för det och att vi borde vila och sen sticka till badstället. Efte ratt vi hade vilat så stack vi till badstället som liknar Högevallsbadet i Lund. 

DSCF1006


Imorgon ska vi till ”Draculaslottet” som egentligen heter Bran castle men i vår väderapp så står det att det ska åska. Vi får helt enkelt se hur det blir. Efter vattenlandet så åt vi pizza till kvällsmat och gick och lade oss. Godnatt!


Budapest del 2

Idag hade vi vår andra och sista dag i Budapest. Jag ville se operahuset och vi ville gå på New York café. Vi började med att gå till New York café och äta en förmiddagsfika som bestod av glass och dricka. 

DSCF0951


Det far nog det mest pampiga caféet som jag har ätit på och vi tog massvis med bilder där. Efter detta så tog vi oss till operahuset men det höll på att renoveras på utsidan så vi hängde där inne rätt så länge för det var 33-35 grader då. Vi skaffade lunch på en saluhallsliknande sak och begedde oss sedan tillen park där vi hängde i skuggan i nån timme. Efter det så hämtade vi ut väskorna från hotellet, åt kvällsmat och satte oss på nattåget där vi är nu. Godnatt!

Budapest

Okej, igår hände det mycket skumma saker inom tågtrafiken men vi lyckades komma fram till budapest runt 22:00 men en ganska öärlig taxichaufför gav oss en oavsiktlig (inte av vår avsikt) en stadsrundtur i Budapest medan han skrek i ett telefonsamtal och svor högljutt på de andra som körde i staden. Vi kom fram, trötta och utslitna till hotellet runt 23:00.

När vi sedan vaknade dagen efter så hade vi vår första heldag på ett ställe, Budapest. Idag var det en väldigt stark önskan hos Astird att vi skulle bada pga värmen men vi sparade det till eftermiddagen. Mamma och pappa bestämde sig för att vi skulle gå upp mot slottet och kolla på utskikten under förmiddagen och runt halv tolv snåret så kom vi upp dit. 

DSCN2213


Vi gick runt lite där, tog många foton och njöt av utsikten när de äldre bestämde sig för att det var dags för att äta lunch. Astrid hade börjat gnälla och alla var väldigt trötta på grund av värmen. Vi bestämde oss för ett italienskt ställe som var ganska dött, det var två andra gäster där när vi kom men maten var god även om det inte syntes på antalet människor som åt där. Mamma och pappa hade utlovat att vi skulle bada på ett riktigt stort ställe med olika pooler som hade olika temperaturer. Tyvärr kände vi inte att vi kunde fota där inne med så många människor och så mycket vatten men vi tog faktiskt någon enstaka bild.

DSCF0922


När vi kände oss klara på badet så tog vi varsin hamburgare innan vi gick och lade oss.

© Andralin 2019