Att odla ris

Så var det dags att prova på risodling. Vi hade bokat en halvdagsutflykt till ett odlingsställe strax utanför staden. Barnen drogs upp lite tidigare än vanligt, men den spännande utflykten fick dem ändå på fötter.

DSCF7912

Vi var sammanlagt åtta turister i vår grupp, och vi fick börja odlingsdagen med att se hur man valde ut utsädet. Bra frön sjunker i salt vatten, och dåliga flyter. Fröna sås sen i fuktig lera och får gro i tre-fyra veckor för att producera sticklingar.

DSCF7975

Innan man planterar sticklingarna i vattnet så vänder man jorden med en plog. Sixten provade den buffeldragna varianten med lera upp till knäna. Sticklingarna trycks sedan ner i leran under någon centimeters vatten. Plantorna står sedan ömsom i vatten ömsom torrt i minst tre månader.

DSCF7990

Risplantorna skärs sedan av och torkas innan riskornen slås av och skalas. Både Sixten och Astrid var väldigt delaktiga i processen och provade gärna så mycket de fick. Innan vi lämnade risodlingarna fick vi prova på lite bambuhantverk och smide samt en liten buffé av risrätter.

DSCF8019

I guideboken hade vi läst om en lekplats som skulle ligga i staden. Den var en del av en förskola som drevs av en europeisk man och hans fru. For en mindre summa pengar fick man komma dit och leka, vilket vi gjorde. Efter en stund hade båda barnen kommit igång med lekandet med de övriga barnen.

© Gemensam 2014