Mekong

Vi har korsat Mekongfloden ett antal gånger redan men aldrig gett oss ut på den. Det skulle det bli ändring på idag. Vi hade bokat en lunchkryssning med stopp i en liten by och ett grottempel.

DSCF7756

Malin vaknade till granntemplets väckarklocka. Vid fyrasnåret hörs en stor trumma och några gonggongar, och det är dags för munkarna att vakna. Hon gick upp och ut för att titta på när de samlar in sina allmosor från folket. Det är dagens mat som läggs i skålar som de bär i en rem över axeln.

När solen gått upp vaknade resten av familjen. Efter att ha ätit frukost på det skandinaviska bageriet gick vi bort till researrangören för skjuts vidare till flodbåtens angöringsplats. Det var gott om plats på båten och vi hade ett bord för oss själva.

DSCF7838

Det tog en timme att komma uppströms till vårt första stopp, en liten by med mycket vävda alster i bomull och siden. Det fanns även lite udda handelsvaror som opiumpipor och sprit med ormar eller björnfötter i. Det blev inte så mycket shoppat här.

En stund senare hade vi tagit oss till ett grottempel. Man stiger av båten vid foten av en klippa och får sedan gå en bit i trappor upp till sevärdheten. Båda barnen är riktigt spänstiga i klättrandet. I grottornas dunkel finns massor av Buddhastatyer.

DSCF7887

På vägen tillbaka var det lunch med lokala rätter. Barnen är bra på att smaka och blev båda mätta.

© Gemensam 2014