Siden

Idag skulle vi iväg till en sidenfabrik. Malin hade kollat upp en som verkade intressant. Här gjordes siden från en mindre vanlig art av silkesmask, och odlingen av mullbärsbuskarna var giftfri. Man skulle boka plats i förväg, så vi bad hotellet fixa det. Eftersom de inte hade plats förrän på eftermiddagen så fick det bli ett dopp i poolen och mat på stan innan.

DSCF7002

Tuk tuken kom som planerat. Vi kom iväg, men efter en stund kom det fram att resan skulle ta en och en halv timme. En missräkning från hotellets sida eftersom vi hade bokat tid en halvtimme efter avresa. Plan B fick verkställas. Malin var som vanligt påläst och kom överens med chauffören om en annan sidenfabrik. En halvtimme senare var vi där.

Rundturen började med mullbärsplanteringarna. Buskarna var importerade från andra delar av östra Asien och lågt hållna för att bladen skulle kunna plockas lätt. Larverna föddes upp på stora flätade fat tillsammans med de plockade och hackade mullbärsbladen. Efter en halv månad börjar de ändra färg från grönaktiga till gula, och då är det dags att spinna kokonger.

DSCF7015

När kokongerna är vävda läggs de ut i solen så att larven dör. Med hjälp av varmt vatten lösgörs silkestråden och spinns till en grövre tråd med 80 kokongers bidrag i varje. Den yttre delen av kokongen ger cirka 100 meter råsilketråd och den inre delen blir 300 meter finsilketråd.

DSCF7020

Sen är det blekning och färgning innan vävning. I vissa fall färgas den färdiga produktens mönster in i tråden innan vävningen. 

Det blev en lagom utflykt idag, och imorgon är det dags att åka till Laos. Packa för flygresa är lite omständigare, men vi har fått rutin på det också.

© Gemensam 2014