Oftast har vi en plan för dagen när vi reser. Förutom att utforska själva byn där vi bor så kan man vandra på leder eller besöka historiska landmärken i närområdet. Här har funnits kaffeodlingar sedan kolonialtiden, som på senare år har avvecklats. Lämningar från kaffeepoken finns att besöka för den intresserade. En flod rinner genom området, och några kilometer från byn så kan man bada i ett av dess vattenfall. Att bada i vattenfall blev också dagens plan.
Hus i byn las Terrazas.
Det är lite för långt att gå dit, så vi försökte få tag i en taxi. Nu är vi ju inte i Havanna, och taxibilar växer inte på träd. Hotellets reception försökte få tag på en ledig, men det fanns ingen att finna under förmiddagen. Vi beslöt oss att ta en runda på byn istället och göra ett nytt försök på eftermiddagen.
Flamingos.
Byn är väldigt sömnig. Centrum består av dagis, bibliotek, vårdcentral och en liten bio. Det tog oss bara några minuter att ta oss dit från hotellet. Sen strosade vi runt på de gator eller stigar som förband husen med varandra. Landskapet är kuperat och vår promenad följde de slingrande höjdkurvorna. Vissa av husen ska enligt vår karta vara konstnärsateljéer, men det verkar inte vara någon vidare aktivitet i dem just nu. Byns lägsta punkt är en sjö med ett fördämt tillopp. Ovanför fördämningen spatserade några flamingos. När vi var nöjda med turen klättrade vi upp till hotellet för att luncha.
Inte heller på eftermiddagen fanns det någon taxi att finna i byn. Det blev pool och biljard på hotellet, vilket nog inte var så dåligt. Middag åt vi på den vegetariska restaurangen.
Poolen.
Jag tror inte vi har skrivit något om landets valuta. Som turist växlar man till sig CUC, Cuban Convertibles. Det är med dessa pengar man betalar på restauranger, på bussen och på sitt boende. En CUC är lika med en amerikansk dollar, det är i alla fall det som uttagsautomaten anger som växelkurs. Så långt inget konstigt.
Men kubanerna själva använder en annan valuta, den kubanska peson eller CUP. Den använder de på sina bussar och i sina mataffärer. Lönen betals också ut i CUP, och en medellön motsvarar cirka 25 amerikanska dollar. En läkare tjänar 40. Vad är då förhållandet mellan de två valutorna? Det enkla svaret är att en CUC är 25 CUP. I vissa affärer kan man betala med båda valutorna, och då står priserna i både CUC och CUP. Det är ofta affärer där man kan köpa importerade varor, och dessa affärer har en skylt på dörren där det står att de tar emot CUP.
Om man ska besöka en inhemsk sevärdhet så är dock förhållandet mellan priserna ett till ett. För att komma in på fortet i Havanna så betalade vi lika många CUC som en kuban får betala i CUP. Turisterna betalar då 25 gånger mer än en kuban. Gissningsvis är det detta som är nyckeln till att förstå systemet. Man har bestämt sig för att turister ska betala mer för samma sak, närmare bestämt 25 gånger mer. Det är inte rimligt annars att en middag på valfritt casa kostar runt 8 CUP per person. För vår familj kostar då måltiden en kubansk månadslön. En medellång bussresa på fyra timmar mellan två städer kostar 15 CUC, en halv månadslön.