Heldag i Prag

Vi vaknade upp till en sval och frisk morgon i Tjeckiens huvudstad. Frukost åt vi i lägenhetes lilla kök, det blev yoghurt, müsli och kokta ägg. Ingen hotellfrukost, men å andra sidan kunde man behålla pyjamasen på.

DSCF1422

Borgen och katedralen.

Dagens huvudmål var en av stadens största turistmagneter - slottet. Vi tog oss till den norra ingången först med spårvagn och sen vidare toll fots genom den kungliga trädgården. Inne på första borggården myllrade det med människor och guider. Murarna är idag flervåningshus med restauranger, museer och butiker på bottenplanen. Innanför murarna finns även en gotisk katedral som grundades på 1300-talet, men som inte blev färdigbygd förrän första halvan av 1900-talet.

DSCF1442

Inne på borggården.

Vi tittade runt här fram till en bit in på förmiddagen. Kurrande magar drev oss ner till staden igen via de breda trapporna nedanför den södra ingången. Det blev lunch på en liten mysig krog och kort vila i lägenheten under de varmaste timmarna på eftermiddagen.

DSCF1467

Turbåt på Moldau.

En båttur på Moldau var utlovad sedan igår. Ett av båtbolagen har sin hemmahamn under Karlsbron och vi fixade biljetter till dem efter en omgång glass. Här var det väloljat med trevliga båtar och personal i seglarkostymer. Förfriskningar och tilltugg fanns tillhands när vi stävade ut. Guiden, tillika kapten, berättade om broar, översvämningar, Stalin och mycket annat under den timmeslånga resan. Kvällsmat och kvällspromenad tilldrog sig i gamla staden. Imorgon sticker vi till Slovakien.

© Andralin 2015