Snabbt stopp i Bratislava

Vårt huvudsakliga mål med resan var nog att ta sig ner till Solovenien - enligt många källor ett litet mysigt land med varierande natur och korta avstånd. För att korta av restiden från Prag till Slovenien så bestämde vi oss för att stanna till en dag i Slovakiens huvudstad, Bratislava.

Vi gav oss av från Prag tidigt på förmiddagen för att komma till fram till Bratislava tidigt nog för att kunna se lite av staden. Det blev lunch i restaurangvagnen så vi var mätta och glada när vi steg av tåget.

DSCF1607

Stationen i Bratislava.

Stationen var ganska liten, något större än Lunds. Här var turistinformationen ett litet bord med två guider, vilka kunde förse oss med karta och vägbeskrivning till vandrarhemmet där vi bokat rum.

DSCF1625

Bratislavas gamla kvarter.

Vi hade tydligen bokat det svenska rummet. Alla rum har ett land som tema, och i vårt finns bland annat ett foto av Helsingborgs hamn och OS-guldlaget i ishockey från Wien. Över sängarna har man målat två vikingar. Jodå, de får en verkligen att känna sig hemma.

DSCF1633

Trafik på Donau.

Vi tog bussen två hållplatser ner till stan. Här möttes man av liknande stadskärna som i Prag, fast i mindre skala. Mysiga gränder och torg. En bit högre upp ligger en borg med utsikt över Donau och gamla staden. Här finns de ingredienser som behövs för att komma i riktig medeltida riddarstämning.

DSCF1640

Kvällste på hostlet.

Efter en tur längs Donau tog vi bussen upp till vandrarhemmet igen. Det blev en kopp te innan vi kröp till kojs. Imorgon drar vi vidare till Ljubljana via Wien.

© Andralin 2015