Lång resdag

Det är inte så värst långt mellan Slovakien och Slovenien. Vi valde att åka via Wien och upp bland Österrikes berg över gränsen till Slovenien för att slutligen hamna i Ljubljana. Här bland Alperna går resandet lite långsammare.

Vi lämnade vandrarhemmet strax innan åtta. Det är ett trivsamt ställe med en hel del unga backpackers. Frukosten käkade vi på perrongen innan tåget rullade in, och efter bara en timmes resa var vi i Österrikes huvudstad. Här hade vi tre timmar på oss att göra staden. Vi tyckte det var ett bra upplägg eftersom vi skulle åka sammanlagt nästan sju timmar totalt idag. Väskorna åkte in i ett förvaringsskåp innan vi tog tunnelbanan ner till katedralen Stephansdom.

DSCF1662

Fika i Wien.

En fika i Wien hör väl till klassikerna, så vi letade upp ett fik som vi blivit tipsade om av turistinformationen på stationen. Här blev det kaffe med smarrig tårta, och vi piggnade till efter den relativt tidiga uppstigningen. Fikat blev inte vidare utdraget, och vi var snart tillbaka på stationen. Nu hade vi cirka 20 minuter på oss att hämta ut väskorna och hoppa på tåget.

DSCF1657

Kånka på lillasyster på Stephansplatz.

Bagageförvaringen är helt automatiserad och man öppnar sitt skåp med en biljett som skrivs ut när man låser skåpet. Men det är ju inte alltid som det funkar - inget hände när vi försökte scanna vår biljett. Eftersom vi ju inte kunde lämna vårt bagage i Wien fick en av oss försöka hitta någon som kunde laga skrället. Den andra ringde servicenumret på automaten. Efter en kort stund så hade vi jagat upp två ordningsvakter som fick övertala maskinen att lämna tillbaka våra väskor.

Efter en liten språngmarsch till perrong nummer ett satt vi snart på tåget till Villach. Dit kommer man på drygt fyra timmar om man åker tåg. Här byter man tåg och åker söderut i drygt en timme till Ljubljana. Klockan var kväll när vi var framme.

En förbeställd taxi stod och väntade för att ta oss till vårt boende strax söder om centrum. Innan vi stupade i sängarna blev det pizza på en restaurang nere på gatan.

© Andralin 2015