Ljubljana

Vi bor i en trevlig lägenhet centralt i Ljubljana. Utanför porten är det gågata som löper genom den gamla delen av staden. I en gränd mellan några av grannhusen börjar en stig som leder upp för en rejäl kulle till stadens borg. Stora delar av stadens centrum är bilfritt.

DSCF1774

Gamla staden med borgen i bakgrunden.

Idag tänkte vi ta oss upp till borgen. Det gör man lättast från andra änden av gamla staden där det går en linbana från torget till en avsats under borgen. Efter en sväng till turistinformationen så steg vi in i den inglasade kabinen och lät oss bli hissade till toppen.

DSCF1735

Linbana/bergbana.

Borgen är omgjord för att vara en kulturell samlingsplats för staden och ägs sedan början av 1900-talet av staden Ljubljana. Den är väldigt lättillgänglig med informativa utställningar och trevliga restauranger. Från borgmuren och tornet har man en fin utsikt över staden.

DSCF1725

Utsikt från borgens torn.

Efter att vi ätit lunch på en av de två restaurangerna så inspekterade vi bygget innan vi tog oss ner till staden igen.

DSCF1724

Lunch.

På den officiella turistkartan fanns det en lekplats utsatt. Några minuters promenad från linbanans station förde oss dit. Astrid och Sixten hade lekt runt en stund när en kvinna kom ut från byggnaden intill och frågade om vi ville ha något att dricka. Det visade sig att vi lekt loss på ett litet leklad, där de flesta besökarna var och lekte inomhus.

Vi knallade in och barnen fick roa sig här också i under en dryg timmes tid. Stället var mer som ett dagis än ett svenskt lekland, och det verkade som om man kunde få passat sina barn här av personalen.

Sen var det dags att gå hem till lägenheten via en mataffär - det blev pasta till kvällsmat hemma vid matbordet.


© Andralin 2015