Postojna

En av Sloveniens största sevärdheter är grottorna vid Postojna. Man tar sig dit från Ljubljana på under en timme. Grottorna upptäcktes på tidiga 1800-talet och har varit öppna för turister nästan ända sedan dess.

Vi trotsade regn och 15 grader för att ta oss till stationen. Härifrån tar man regionbussen till Postojna och går den sista biten från busstationen till grottorna. När vi kom fram till biljettkön så var vi glada att vi förbetalt inträdet i Ljubljana. Kön var säkert 50 meter lång.

DSCF1822

Grottbild.

Man får en inträdestid, och vårt besök i grottorna skulle börja klockan två. Vi hann ta en fika innan det var dags.

DSCF1818

Sixten på rundvandring.

För att komma in till de mest sevärda delarna av grottan så tar man ett litet elektriskt tåg. Man sitter två och två i bredd i de öppna vagnarna och swishar fram i gott tempo, växelvis i gruvliknande gångar och stora salar. När man är fem kilometer in i grottan så stiger man av och får gå en guidad runda på knappt två kilometer. Grottan är imponerande stor med salar som är upp till 40 meter höga. Här är lagom mystiskt upplyst och breda stigar att gå på. En trevlig och välordnad attraktion.

Sen var det bara att knalla in till Postojna igen och hoppa på bussen tillbaks till stan. Astrid somnade på bussen både på vägen dit och tillbaka - det tar på krafterna att resa.



© Andralin 2015