Piran

Ljubljana har inte gjort oss besvikna. Det är ett riktigt mysigt ställe, ett Wien eller Prag i miniatyr. Turismen verkar inte ha tagit fart riktigt, men här finns allt man kan önska sig som besökare. Stadskärnan är otroligt vacker och lättillgänglig med sina gågator. Vi har varit här mitt i semestertider utan att behöva armbågas med särskilt många andra.

I dag ska vi ta oss ner till den lilla byn vid havet - Piran. Hit kommer man lättast via Koper som är Sloveniens enda stora hamn. Landets kustremsa är inte särskilt lång, ungefär som Skånes sydkust. Längs kusten ligger förutom Koper bara en handfull mindre orter, och Piran ligger längst ut på en spetsig halvö.

DSCF1853

Marinan i Piran.

Boendet var bokat via Airbnb, och vi fick nycklarna till lägenheten av ägarens svärmor på stationen i Ljubljana. Innan bussen gick hann vi även få en enkel vägbeskrivning.

Från Ljubljana till Koper tar det mindre än en timme att resa med buss. Landskapet förändrades gradvis när vi lämnade bergen och tog oss ner till det lite kargare kustlandskapet. Olivlundar och cypresser dök upp längs vägen, och vädret klarnade upp. När vi steg av bussen var det varmt och soligt.

För att komma sista biten till Piran så hoppade vi på en lokalbuss med en chaufför som inte fullt ut behärskade engelska. Efter lite pekande och namedroppende så förstod vi varandra i alla fall. Trekvart senare släppte han av oss vid resans mål.

Nu var vi hungriga, och en av byns finare restauranger vid det centrala torget fick mätta våra magar.

DSCF1904

Dopp i havet utanför Hotel Piran

Lägenheten ligger fem minuters vandring från centrum och vi frågade oss fram. Det pekades åt lite olika håll men fram kom vi till slut. På andra våningen med utsikt över medelhavet ska vi tillbringa en halv vecka.

Efter att ha stuvat in packningen drog vi ner till havet. I Piran badar man från trappor och pirer, lite som på Bo01 i Malmö. Vattnet var uppskattningsvis 25 grader varmt och alldeles lagom svalkande. Mask och snorkel till barnen gör upplevelsen fulländad.

På kvällen köpte vi hem lite mat från ett av Pirans snabbköp, det blev Slovensk korv med Ajvar och bröd - gott, tyckte hela familjen.

© Andralin 2015