Brno

Vi har styckat upp hemresan genom Centraleuropa i ett par steg. Efter Budapest står Brno i Tjeckien på tur. Brno är landets andra stad och inhyser bland annat ett universitet. Vår tanke var att låta bli Prag och Berlin den här gången för att se vad de lite mindre städerna har att erbjuda.

DSCF9644

Stationen i Budapest.

Uppvaknandet i Budapest blev en aning bryskt. Kvart i sex gick brandlarmet på hotellet. Någon minut senare hade vi knallat nerför åtta trappor och trängdes med övriga boende nere i foajén. Kvinnan i receptionen lät snart meddela att det var falsklarm, så det var bara att gå upp igen. Men inte blev det så mycket mer sömn.

DSCF9667

Myntmästaren.

Tåget till Brno bjöd inte på någa överraskningar och vi var framme mitt på eftermiddagen. Hotellet ligger nedanför den kulle som de äldsta delarna av staden är belägen på. Efter att ha installerat oss på rummet drog vi ut på upptäckarfärd. Under ett av torgen har man grävt ut källare för att förvara matvaror. Efter hand har källarna blivit allt större och till slut växt samman med gångar och blivit ett stort system där man på vissa ställen till och med kan köra in med häst och vagn. Detta ville vi se, men på måndagar håller man det mesta av detta stängt. En liten del - myntmästarens kammare - har öppet även på måndagar. Hit gick vi för att få en liten smak av vad som finns under staden.

DSCF9673

Brno.

Här visas en liten film om staden, dess historia och om myntmästarens värv. Efteråt gick vi ner i en av gångarna och kom till myntmästaren själv. Han visade hur mynt präglades för ett antal hundra år sedan med en enkel press. Myntmästaren pratade bara tjeckiska, men vi fattade principen. Det blev även en promenad upp till stadens borg innan vi åt oss mätta på en av krogarna i närheten.

© Andralin 2016