Högt över staden

Precis som Dubrovnik och Ston som vi passerat på vägen hit så har invånarna i Kotor byggt murar runt sin stad. Stadens stora port vetter mot havet och inåt land har man en bergssida som bakgård. Ringmuren som skyddar staden från angrepp från havet fortsätter upp längs berget ända upp till toppen och avslutas med en befästning. Härifrån kan man ha koll inåt landet och en fantastisk utsikt över den fjordliknande viken som utgör sjövägen till staden.

DSCF9083

Morgon i Kotor.

Borgen ligger 260 meter över havet nedanför. Det är populärt bland turister att vandra upp hit längs ringmuren, så det fick bli dagens mål. Efter att ha betalt inträde till mannen som ojade sig över att inträdespengen bara skulle hamna i statens smutsiga fickor så påbörjade vi vandringen. Man har fixat till hyggliga trappsteg hela vägen upp, men de är inte breda nog för att de som är på väg upp ska kunna möta dem som är på väg ner.

DSCF9102

På väg upp.

Ett litet kapell är uppfört halvvägs upp. Det är en välkommen plats för vila och redan härifrån är utsikten betagande. Här och var längs vägen kan man köpa dricka och lite souvenirer. Astrid angrep trappan i någon typ av tabataform - 30 sekunder marsch följt av 30 sekunder vila. Vi andra försökte hitta en lagom nivå på lufsandet så att man inte tappade andan helt.

DSCF9109

Utsikt över Kotor.

På toppen finner man en gammal befästning med moderna tillbyggnader från nittonhundratalet. Branterna är inte så väl avspärrade så man får ha koll på var man trampar. Här uppe kan man se ner på bergets branta baksida, och på botten av den ravin som löper mellan detta berg och nästa ser man gamla terrassodlingar och rester av bostäder. Längre inåt land tornar berg som är mer än dubbelt så höga upp sig och de stigar man kan ta uppför dessa kan nätt och jämt skönjas med blotta ögat. Att vandra med blicken längs leden upp mot de imponerande topparna och träden som står i siluett mot himlen får räcka som äventyr. Det var jobbigt nog att ta sig upp hit.

Väl nere i staden igen packade vi i ordning våra grejor inför imorgon. Då bär det av till Albanien. Barnen kollade VM-fotboll när väskorna mumsade i sig våra pinaler.


© Andralin 2016