Lake Matka

Vi har fått höra från flera håll att Lake Matka utanför Skopje är värd att besöka. Sjön bildades när man dämde upp vattendraget som flöt genom ravinen med samma namn. 

Vid fördämningen av Lake Matka.

Till Lake Matka tog vi oss efter lunch. På förmiddagen bokade vi boende för de sista dagarna på resan och bestämde oss för att boka en tur till Kosovo imorgon. Taxichaffisen som vi frågade om pris för en tur ut till sjön tog i lite väl mycket, så det blev en runda med prutande innan vi stoppade in bagaget i bakluckan. Under färden ut försökte han sälja på oss en längre tur med fler intressanta ställen som man borde passa på att se när man var i krokarna. Det är ju så det funkar och inget man ska bli irriterad över.

DSCF9408

Svalka.

Vi blev avsläppta vid dammbyggnaden. Sen är det bara att börja gå. Till en början passerar man vackert belägna restauranger och serveringar. Sen klingar kommersen av och de gjutna stigarna övergår till naturstigar. Leden går vidare bra mycket längre än vad vi orkade avverka i dagens värme. Vi letade efter ett ställe där man lätt kunde hoppa i för att svalka sig, och efter en stunds promenerande så var vi där. Barnen var som vanligt först i, varefter Malin också tog ett kort dopp. Vattnet i sjön kommer från bergen runt omkring och är rejält svalt.

DSCF9414

Paus innan bussen till Skopje.

Tillbaka till Skopje tog vi oss med lokalbussen. En snabb och ryckig upplevelse med många stopp. Vi hoppade av när vi tyckte att vi kände igen oss och gick en tur på stan innan vi gick hem till hotellet.

Stadens nutida mittpunkt är ett stort bilfritt torg omgivet av välhållna hus i klassiskt snitt. Utmed torgets ena långsida rinner floden Vardar fram. Över densamma sträcker sig en av stadens äldre landmärken, en bro med namnet Stenbron. På andra sidan bron har stadsarkitekten gått bananas. Här blandas modern arkitektur med rommerska pelare och allt är väldigt stort. Längs floden står bronsstatyer av kända personer från Makedonien, och de har blivit en hel del till antalet under årens lopp. Om man promenerar vidare i samma riktning när man passerat bron kommer man till en kulle med stadens borg. I direkt anslutning till borgen ligger de turkiska kvarteren som vi skrev om tidigare. Det är väl stadens essens, i alla fall om man får tro guideböcker och dem man frågar här i Skopje.

© Andralin 2016