Neustadt

Dresden är uppdelad i Neustadt och Altstadt. Altstadt bombades under andra världskriget till ruiner, men man har sedan dess byggt upp en hel del av de gamla byggnaderna igen. Vi bor i Neustadt men beslöt oss för att ta oss över till andra sidan av Elbe idag och kolla in de restaurerade husen.

DSCF9726

Altstadt.

Regnet hänger i luften idag, så förr eller senare kommer vi nog att bli våta. De två kilometrarna till Altstadt promenerade vi i lagom takt via ett promenadstråk som delas med cyklister. Det verkar vara allmänt att man blandar cykel- och gångbana, inte som i Sverige med mestadels skilda ytor för de olika transportsätten.

I centrala Altstadt var husen pampiga och rikligt utsirade. Det är fascinerande att man bemödat sig med att återställa så stora byggnader, men det har tydligen även varit kontroversiellt. En av de största raserade kyrkorna har setts som ett minne av krigets fasor, men har under de senaste decennierna återställts till sitt forna skick.

DSCF9702

Neustadt.

Efter en stunds promenerande i Altstadts turistkvarter drog vi oss tilbaka till Neustadt. Här är det lite mindre barock och lite mer hippie. Ölsjapp, ekobutiker och hantverkare ligger tätt. Mycket stämmer med den stereotypa bilden av rebellisk tysk ungdom som vägrar skjorta och slips.

Ja, så är den här resan nästan slut. Imorgon tar vi tåget norrut via Leipzig, Hamburg och Köpenhamn till Malmö. Det blir en lång restag, men vi kommer i alla fall att somna i våra egna sängar.


© Andralin 2016