Odysseus grotta

Ön Mljet är omnämnd i Illiaden och Odysséen som en plats Odysseus blev förälskad i. Hans båt förliste längs öns södra kust och han fick spendera sju år i en grotta alldeles invid havet. Hit tänkte vi ta oss idag.

På förmiddagen höll vi oss hemmavid och badade, tvättade och kom ikapp med hemsidan. Att resa flera veckor i sträck innebär att man inte klarar sig utan att tvätta emellanåt. Om man bokar boenden via Airbnb så finns det ibland tvättmaskin, men just på detta stället får vi tvätta för hand. Vår packning innehåller numera en liten burk tvättmedel och en tvättlina för tillfällen som dessa.

DSCF8908

Stigen ner till grottan.

När tvätten var upphängd och barnen uppfiskade ur hamnbassängen drog vi iväg. Ön är brant och bergig med snirklande vägar. Den vita kalkstenen lyser igenom grönskan här och var. Gamla terassodlingar och igenvuxna olivlundar vittnar om människors långa närvaro. Där grönskan fått fäste är det mest tallar och låga buskar som skuggar marken.

DSCN1847

Astrid på väg ner.

Odysseus grotta är inte helt enkel att ta sig till. Efter en kilometer eller två på smala och branta grusvägar stod det två andra bilar parkerade invid en skylt med utflyktsmålets namn på. Vi tog våra badgrejor under armen och följde den väl utmärkta smala stigen ner till havet. Landskapet utmed havet var kargt och vindpinat och efter tio minuter kunde man se grottan som inspirerat Homeros. Inifrån land är grottan ett stort hål i marken med bottnen till hälften fylld av vatten. Vattnet är förbundet med havet genom en låg tunnel där en mindre båt utan överbyggnad med lite god vilja skulle kunna passera. Att klättra ner till grottan landvägen är mer utmanande än att simma in i den sjövägen, så vi plockade på oss snorklingsgrejorna och plumsade i.

DSCN1857

Fridykning utanför grottan.

Vattnet är kristallklart. Vi hade bottnen tio meter under oss när vi kom fram till grottans mynning. När man simmat en bit in i grottan och tittar tillbaka ut mot det öppna havet ser man siluetter av små fiskstim mot en djupblå bakgrund. Det kan inte bli mer kitsch än så här för en undervattensfotograf. Barnen fridök upp och ner längs grottornas väggar en bra stund innan vi tog samma väg tillbaka.

DSCN1849

På väg ut från grottan.

DSCN1853

Tre vattendjur.

På klipporna utanför grotan har det byggts några plattformar av trä. Ett par presenningar ger skugga och två skorriga högtalare som spelar Macy Gray ger backpackerstämning. Man kan dessutom få något kallt att dricka när man slappnar av efter simturen och tittar ut över havet med en obruten horisont. Det är 25 grader i skuggan och vinden från havet svalkar skönt, det tar emot att lämna ett ställe som det här.

DSCF8940

After-dive.


© Andralin 2016