Blogg

En vacker resa

Så var det dags för sista benet i resan från Santa Cruz till Cusco. Det har varit nästan konstant stigning från havsnivå till dryga 4300 meter. Till Cusco skulle vi ta oss med tåg, och under den resan passerar vi högsta punkten La Raya på 4313 meter.

Vi vuxna var lite oroliga inför tågfärden. Vi hade bokat biljetterna på nätet via en lite knagglig hemsida där det stod att man maximalt fick ha fem kilos bagage samt var tvungen att visa upp det kreditkort man betalt resan med innan avgång. Fem kilo var ju inte möjligt och eftersom det var Martin som bokat resan så hade vi inte något kort att visa.

När tanten på hotellet trodde att tåget skulle gå tidigare än vad som angetts på biljetten blev vi ytterligare nervösa.

Vi fick en ordentlig frukost på det lilla hotellet och av bar det i god tid till stationen. Vi behövde inte gå många meter innan bagaget skulle lämnas in. Det visade sig att hanteringen av väskor var densamma som på flyg - man lämnade in allt utom sitt handbagage, som fick väga fem kilo. Vi satte oss i väntsalen som var i kollonialstil fast med lokal underhållning. På utsatt tid släptes vi ombord på tåget och inte behövde man visa något betalkort.

DSCF0650

På plats i tåget.

När klockan slog åtta rullade vi ut från perrongen och saxade oss ut mellan marknadsstånd och trånga gränder. Tåget fick inte mer plats än vad som var absolut nödvändigt. Men inne i vagnen var det en riktigt lyxig känsla. Vi satte oss till bords med vit duk och blomma i vas på bordet. Tåget var bemannat med tågvärdinnor som tog upp beställningar när bebyggelsen glesnade och landskapet öppnade sig för våra ögon. Vi åkte en stund längs Titicacasjön för att sen sakta man säkert ta oss upp i Lamaland. Det blev mer och mer kargt och snötäckta toppar började visa sig. Vi åkte mellan bergen upp till högsta passet La Raya. Under stigningen serverades det lunch vid borden, och alla lät sig väl smaka.

DSCF0657

Utsikt från bakersta vagnen.

I tågets bakersta vagn är det delvis öppet bakåt med känslan av en båtreling. Här är utsikten över landskap och omgivning obegränsad. Både barn och vuxna uppskattade intrycken som kom väldigt nära inpå. Dofter från marknad, lamadjur på bete och människorna som valt att leva i denna karga del av världen.

S0260715

Mötande tåg från Cusco.

S0220705

Bergstoppar i höglandet.

Efter det höga passet bar det nedåt i lite raskare takt. Omgivningarna var grönare och mer tätbefolkade. Bergen kröp närmre och närmre tåget och stundvis flöt rälsen fram i en ravin där den broderligt fick dela på utrymmet med floden. Eftermiddagsteet avnjöts en knapp timme innan ankomst till Cusco. Då hade ravinen öppnat sig till en bördig dal igen.

DSCF0800

Tåget närmar sig Cusco.

I Cusco rullade vi in strax innan solnedgång, och efter en stunds väntan fick vi tag i taxi till hotellet. Taxin tog oss igenom en nyårsfirande stadskärna med en hel del människor på gatorna. Hotellet ligger inte långt från centrum på en smal brant gata. Det blev soppa till kvällsmat för hela familjen.


En natt i Puno

Så var det resdag igen. Vi hade bokat biljetter till en buss som skulle ta oss in i Peru till Puno. Punu ligger längre norrut vid Titicacasjön västra sida.

Packandet hade fixats dagen innan och vi börjar bli duktiga på att få ner prylarna på ett strukturerat sätt. Nar vi checkade ut lämnade vi in våra ryggsäckar i hotellets reception så vi skulle slippa asa på packningen tills bussen skulle gå.

Vi satte oss på ett cafe på huvudgatan ner till hamnen och tog oss lite att dricka. När det började närma sig avgång för bussen gick Malin och barnen och åt medans Andreas hämtade ut bagaget. Vi kom på plats i bussen och av bar det mot gränsen.

På gränsstationen fick vi våra stämplar och allt flöt på bra. När vi kom in i Peru förändrades landskapet lite grand. Det verkade vara mer organiserat odlingslandskap längs sjöns stränder. Det var åkerstycken med mestadels potatisodlingar, och på strandängarna gick allt från grisar till lamadjur.

Efter tre timmars resande anlände vi till Punos busscentral. Den låg i ett till synes ruffigt område och vi tog en taxi till natthärbärget där vi blev varmt mottagna av hotellets värdinna.

DSCF0645

Centrala Puno.

Vi gav oss ut på stan för att få något till livs innan vi lade oss. Vi strosade runt i stadskärnan och fick bevittna ett bröllop. Det fick bli ett bageri som fick föda oss den kvällen och hamburgare stod på menyn.

Copacabana

Dagen var ämnad för en utflykt till ett gammalt observatorium från Incatiden. Det ligger en timmes vandring utanför samhället uppe på en kulle. Vi satte av efter frukost och brevskrivande. Vi gjorde lite ärenden och sen var tanken en snabb lunch innan avmarsch, men där stötte vi på patrull. Det visade sig att vi valt ett hak där stora resesällskap förbokar sin lunch. Vi fick vänta över en timme på maten, och vid det laget var vi ganska låga.

DSCF0607

Popcorn i boliviansk tappning, pasancallas.

När vi kom ut från stället beslöt vi oss ganska snart för att dra tillbaks till hotellet och dess trädgård. Vi gick en runda till på stan och köpte lördagsgodis innan vi gick hem.

Vi har väldigt lite ork på grund av den höga höjden. Det blir bättre och bättre, men vi har insett att vi får dra ner tempot ganska rejält för att orka. 

Malin och Sixten bestämde sig för att försöka få Sixten klippt. Vi hade gått förbi en frisör tidigare på dagen och dit styrde de kosan. Där visade sig vara stängt, och nästa salong i raden hade kö på två personer. Den tredje var öppen men obemannad. Det blev ingen klippning.

DSCF0616

På kvällen surrade kolibrierna runt blomsterbuskarna, och på natten åskade och regnade det över Titicacasjön.

Titicaca

Namnet Titicaca känns nästan magiskt. Förväntningarna var högt ställda, men vad som var att vänta var ju svårt att veta. Det var ett antal timmars timmars resa från La Paz till  Copacabana och vi hade ordnat med egen chaufför och minibuss för att öka flexibilitet och komfort.

Vi for via El Alto upp på högplatån och vidare norrut. Malin slipade på sin spanska genom att låta sig guidas av chauffören. Det tog en bra stund att ta sig ut från staden, men snart nog öppnade sig landskapet och vyerna. Det var tidvis soligt och tidvis snöslask, men efter drygt tre timmars resa kom vi till färjeläget vid Tiquinasundet. Sundet förbinder norra Titicacasjön med södra. Här tar fordonen sig över på pråmar och resenärerna på småbåtar.

DSCF0568

Tiquinasundet

Sedan bar det vidare via bergsvägar genom landskap med övergivna terrassodlingar till områdets huvudort Copacabana. Vädret hade vänt och solen sken när vi for sista biten ner till sjön.

DSCF0579

Copacabana

Hotellet var förbokat och ligger byns utkant med utsikt över sjön. Här bor mestadels européer som tagit Lonely Planets råd när det gäller val av logi. Här finns möjlighet att både själv laga mat och att nyttja hotellets restaurang.

DSCF0593

Astrid hänger i trädgården.

Vi avslutde dagen med ett rejält pannkaksmål i restaurangen.


Lämnar storstäderna

Nu sticker vi ut på landet några dagar. Det är inte säkert att vi kommer att kunna uppdatera hemsidan under den tiden.

La Paz

Idag var det dags att utforska världens högst belägna huvudstad. Vi hade inte särskilt allvarliga besvär med höjden, men det var fortfarande lite tungt i trapporna.

Vi hade stämt träff med en researrangör på hotellet för att fixa med transporten till nästa anhalt. Vi passade på att pumpa honom på information om rimliga sevärdheter i La Paz.

DSCF0542

Ett torg i gamla stan.

Med tipsen på fickan begav vi oss ner på stan. Vårt mål var den gamla stadskärnan från kolonialtiden.

DSCF0546

Gränden med de små museerna.

Väl här kändes det nästan som om man var i Spanien med robusta stenhus. Ett av målen var en liten gata med många små museer, men det visade sig att dessa var tillfälligt stängda.

DSCF0554

Antonia.

På kvällen mötte vi upp med Martin, Kati och Antonia för en sista träff innan Martin och Kati åker till Sverige. Kati hade beställt några inramningar att ta med sig till Sverige.

4000 meter över havet

Efter en dryg timmes försening lämnade vi ett tidvis regnigt Cochabamba. Temperaturen låg på behagliga 15-20 grader, men vi visste att kallare tider väntade i La Paz. Inflygningen får en att tro att man ska komma till en flack stad, men det är stadsdelen El Alto i vilken flygplatsen ligger som lurar en. Den breder ut sig på en platå på 4000 meters höjd, medans staden ligger i en dalgång strax intill.

DSCF0520

Staden som klättrar upp längs berget.

Vi blev hämtade av en bil från hotellet som tog oss ner längs dalens sidor till gamla stadskärnan på dryga 3500 meters höjd. Här ligger hotellet i ett område med kontinental känsla. Många av de gamla husen är byggda i sydeuropeisk stil från förra sekelskiftet.

Hotellet ligger på en bakgata till ett gångstråk som löper genom stadens centrum, där vi gick en runda på seneftermiddagen. Temperaturen låg på 10 grader och vi fick användning av våra varma kläder.

DSCF0521

Upptäcksfärd i staden.

Båda vuxna känner av höjden, men barnen verkar inte så påverkade. Astrid tog sin vana trogen en tupplur i taxin.


Juldagen

Här i Bolivia är Juldagen en vilodag. Affärerna är stängda och man verkar ta det väldigt lugnt. Vi for hem till Katis föräldrar en stund på kvällen och åt mat som Malin hade önskat. En rätt med majs och ost inbakat i majsblad och sen kokt - väldigt gott. På vägen hem åkte vi med en taxichaufför som hade koll på det mesta - från indianspråken i området till nordisk mytologi och norska barnböcker.

Julafton

Det blev Boliviansk julafton detta år. Katis familj samlades hemma hos Antonia och Castulo för julmiddag och vi var med. Det blev 19 personer till bords och kött, majs , potatis och bakad banan på äkta julmanér. Alla lät sig väl smaka - gammal som ung.

DSCF0489

Barnbordet.

Efter middagen var det julklappsutdelning. Enligt traditionen ska det inte ske förrän vid midnatt, men det har sakta med säkert förhandlats ner till mer kristliga klockslag. I år fick barnen sin vilja igenom vid niotiden.

DSCF0506

Från vänster: Miguel, Raisa, Carla, Karen, Carola, Dunia, Camila, Abel, Kati, Castulo, Sixten, Antonia, Elin, Astrid, Martin, Malin, Andreas

Efter kaffe och kaka blev det avslappnat småprat och sen en taxi hem till hotellet.

Marknadsbesök

Det blev sovmorgon efter det långa utflyktsdagen till Chapare. När eftermiddagen kom tog vi taxi till andra sidan stan för att gå på stadens stora marknad. Den visade sig vara väldigt stor och svåröverskådlig men innehållande allt man kan tänka sig.

DSCF0469

Modet stärktes med var sitt glas nypressad apelsinjuice innan vi gav oss in i myllret.

DSCF0472

Vi passerade bland annat kläd, musik, ljus och smyckesavdelningarna. Astrid och Sixten pimpades så smått innan vi tog en taxi till stadens centrum för kvällsmat. Imorgon är det julafton - konstigt.

Chapare

Så var det utflyktsdag. Vi lämnade hotellet halv sju och satte kursen mot Villa Tunari i Chapare-provinsen nordost om Cochabamba. Vi hade 14 mil bergsväg framför oss med en beräknad körtid på 3-4 timmar.

DSCF0366

Astrid och malin på en vägkrog i bergen.

DSCF0365

Antonia släpper ut en kolibri som råkat komma fel.

Det var en vacker väg med bedårande utsikt. Denna del av Bolivia är extremt kuperad och otillgänglig. Kullarna är branta och tätt bevuxna av regnskog. På långa sträckor är det bara i direkt anslutning till vägen man kan prata om mänsklig exploatering.

Väl framme i Villa Tunari besökte vi ett reservat som tagit sig an apor som av olika anledningar behövt hjälp. Vid ingången till reservatet möttes vi av en extra social krabat. Vi kilade vidare in i skogen och följde en led upp bland kullarna till en utkiksplats där aporna brukar hålla till. Just denna deg var de dock på annat håll.

DSCF0417

Utsikt över Villa Tunari.

Villa Tunari är en liten håla med känslan av en skogshuggarutpost som upptäckts av nyfikna resenärer. Här finns ett antal restauranger och hotell längs huvudgatan. Stället är en knutpunkt för ett par naturreservat i regionen och sysselsätter en hel del internationella volontärer.

Efter proviantering gav vi oss av hemåt igen. På vägen stannade vi och svalkade oss i ett vattendrag tillsammans med lokalbefolkningen. Det var dryka trettio grader i luften och väldigt fuktigt.

DSCF0439

Svalka

Man åker inte från dessa delar av Bolivia utan att köpa med sig bananer. Här kostar en stock tio spänn - nästan värt att hamstra lite.

DSCF0458

Lokalproducerat.

Vi var hemma sent och kom trötta i säng.

Lugn dag

Hela familjen verkar vara i behov av en lugn dag. På förmiddagen fann till och med barnen ro på hotellrummet. Dagens mål var att ta sig ner på byn och skaffa lite proviant.

DSCF0346

Det blev lunch på ett av Lonely Planets restaurangtips. Astrid fick korv som hon suktat efter de senaste dagarna. En kort stros hanns också med innan vi åkte tillbaks till hotellet.

Utflykt i Cochabamba

Efter en sval natts sömn tog vi oss ut till linbanan som leder upp till stadens beskyddare - en Rio-liknande Jesusstaty som överblickar staden. Korgarna tar sex personer och färden upp tar bara någon minut. Väl uppe har man en fin utsikt över staden.

DSCF0327

Utsikt över Cochabamba.

Det var påtagligt att man var på hög höjd eftersom flåset inte var vad det brukar. Barnen körde på som vanligt, men vi vuxna drog ner tempot så mycket vi kunde.

DSCF0323

Två trötta utforskare.

På eftermiddagen vilade vi på hotellet mer och mer påverkade av den höga höjden.

Cochabamba

I Santa Cruz grydde morgonen till ännu en dag med tropisk värme. Bilarna utanför fönstret bullrade i morgontrafiken medans vi drog på oss kläderna för att gå ner till frukosten. Det var början på ännu en resdag.

När en del av familjen packade hängde resten vid poolen. Cochabamba var dagens resmål och det blev flyg som fick ta oss dit. När vi planerade resan var tanken att vi skulle ta oss landsvägen, men inrikes flyg är prismässigt mycket överkomligt.

Cochabamba ligger 2800 meter över havet på vägen upp till Anderna. Här är torrare och svalare. Vi landade på eftermiddagen och tog taxi till hotellet. Hela familjen var hyfsat friska och på gott humör när vi kom till hotellet, nåja Astrid somnade i taxin som vanligt. Det visade sig vara ett väldigt trevligt etablissemang inrymt i en hazienda tidigare ägt av en gruvmagnat från 1900-talets början.

På kvällen tog vi oss till en julmarknad i stadens utkant för att träffa Katis familj och äta traditionell boliviansk mat.

Djurparken

På morgonen var Sitxen fortfarande krasslig men på bättringsvägen. Kati föreslog en utflykt till en historisk plats några timmars resa från Santa Cruz, men det kändes som en lite för ansträngande för Sixten. Det blev lokala zoo istället med djur från Bolivia, vilket visade sig vara en trevlig upplevelse.

DSCF0271

Sengångare

DSCF0286

På väg hem i taxi.

Väl hemma visade det sig att Malin hade hög feber och däckade på sängen. Det blev en eftermiddag vid poolen för resten av familjen i den 33-gradiga värmen. Middag med trött familj på stan. I morgon flyr vi upp i bergen för lite svalka - 33 grader blir till 25.

DSCF0263


Santa Cruz

När solen gått upp visade det sig att Sixten hade hög feber och var ganska loj. Kati ringde en kompis och fick bokat en läkartid på en mottagning i närheten av hotellet. Kati följde med som tolk och diagnosen var någon virusåkomma som var vanlig i sydamerika just nu. Läkarens gissning var att han dragit på sig den i Panama och att han insjuknat nu. Vi fick recept på lite droppar som skulle lindra symptomen. Sixten somnade när vi kom hem igen och sov en bra bit in på eftermiddagen.

DSCF0236

När han piggnat till lite tog vi en taxi ner på stan. Det blev besök i katedralen och en lokal hantverkarmarknad samt allmänt strosande. Efter kvällsvard på en restaurang blev det taxi hem och sänggång.

Ankomst till Bolivia

Landningen och flygplatsformalian i Santa Cruz flöt på bra. Vi stod en stund i kö för passkontroll, men blev framvinkade ganska snart i egenskap av barnfamilj. Det var en del papper och stämplande att gå igenom. Passpolisen var en äldre man som verkade uppskatta att Malin pratade spanska.

Väl ute letade vi efter skylt med Åberg på, men utan resultat. Martin hade lovat skicka en taxi att hämta oss, men eftersom flygningen med en dags varsel tidigarelagts två timmar så var det väl inte att vänta sig annat än att vi fick fixa transport själva.

Vägen från flygplatsen in till stan är en och en halv mil lång och spik rak. Med en taxichaufför som har för avsikt att hinna med en omgång passagerare till från samma flygning är inget annat än plattan i mattan att vänta. Eftersom det är mer regel än undantag att hastighetsmätaren i taxibilar är bortkopplad så har vi ingen ävläsning på topphastigheten, men det kändes nog värre än det var. Taxibilarna är i regel inte större eller modernare än nödvändigt och vägens beskaffenhety gjorde väl sitt till för att åstadkomma en riktig need for speed-känsla. Fram till hotellet kom vi trots allt.

Lämnar Panama

Jepp, då var Panama avklarat. Man kan väl inte påstå att vi utforskat landet i någon större utsträckning, men det var heller inte tanken. Vi fick delat upp resan till Bolivia i två delar, och den första var krävande nog.

Det har varit varierande väder under vistelsen med tidvis tropiskt regn och tidvis lätta sommarmoln. Genomgående varmt dock med dagstemperaturer på dryga trettio grader. Att gå ut genom hotellentrén är som att kliva in i Botans Orangeri en solig svensk sommardag.

Vi har kämpat tappert mot jetlaggen de senaste dagarna och är nu på god väg mot acklimatisering. Vi har legat lågt på aktivitetsfronten och låtit tiden komma ikapp oss. Värmen är naturligtvis tröttande, men hela familjen verkar varit mentalt förberedd på temperatursprånget. Den som verkar vara minst påverkad är Astrid. Hon är väl den som är bäst på att följa kroppens signaler och anpassa aktiviteten efter förutsättningarna.

Panama var en trevlig upplevelse. Det verkar finnas en hel del natur att upptäcka i landet, men vi får ta igen det i Costa Rica. Det var en upplevelse att se slussarna i Panamakanalen. Om vi hade haft någon dag till så hade vi nog besökt de gamla delarna av Panama City och sett kontrasterna mellan det nya och det gamla. Stadsbilden är ganska säregen med en hel del en och två-plans hus vägg i vägg med 30-vånings hus.

DSCF0183

Gatan utanför hotellet.

Nu sitter vi på planet till Santa Cruz och har mindre än en timme till landning. Astrid sover och Sixten har just vaknat från en liten tupplur. Det ska bli spännande att komma till Bolivia och träffa släkten. Ja, just det - vi har ju faktiskt släkt i sydamerika.

Sixten:

     "Vi landar om 40 minuter."

Astrid:

     "Jag är törstig"

Uppdatering

Nu har vi skrivit och lagt in bilder från Panama. Imorgon drar vi vidare till Bolivia.

Framme i Panama

Det blev en lång resa till Panama. Vi flög till Frankfurt och skulle där byta flyg till Panama City. I Frankfurt snöade det och avisningsmaskinerna gick varma. Vårt plan blev tyvärr klart för sent och tilläts inte lyfta eftersom man inte tillåter flyg att starta efter midnatt. Vi fick vackert taxa tillbaka till vänthallarna och lägga oss och sova tills flygplatsen öppnades vid femtiden.

Efter diverse försinkelser kom planet iväg morgonen efter och efter en mellanlandning var vi framme i regniga Panama City. Hotellbokningen via internet hade funkat och rummet var helt ok.

Jo, det spöregnade när vi kom fram, men nu på kvällen har det lugnat sig. Efter en sväng på en restaurang väntade sängarna samt detta snabba inlägg på hemsidan.

Packningsångest

Nu är packningen i full gång. En hel del grejor fick stryka på foten och plockades ut ryggsäckarna igen. Hur många par strumpor behöver man?

Sista heldagsplanerandet

Nu är den avslutande tredjedelen av resan planerad och bokad. Det blir ett antal dagar i Guatemalas djungel. Därefter väntar Belizes övärd och förhoppningsvis trevliga undervattensupplevelser.

© Familjen Åberg 2012