Dubrovnik

Nu är det dags att lämna Kroatien och bege oss vidare ner för kusten till Montenegro. Det kommer att bli en lång resdag med byte från bil till buss i Dubrovnik.

DSCF8968

Farväl till vårt boende på Mljet.

Klockan åtta hade vi ätit frukost och packat ut i bilen. Vid färjeläget i Sobra ligger bilfärjan redan vid kajen när vi köper biljett för överfarten till fastlandet. Vi lämnar ön på utsatt tid och båten är densamma som vi tog oss hit på. Barn och vuxna är på gott humör när vi tar en förmiddagsfika i det bedagade caféet.

DSCF9013

Vår hyrbil i Kroatien.

På fastlandet far vi igenom Ston som vi stannade till i på vägen ut, och senare vidare söderut. Efter en timmes körning är vi i Dubrovnik. Första stopp är busstationen där vi dumpar bagage och köper biljetter. Innan vi går ner för att göra stan lämnar vi hyrbilen på hotell Rixos. Rixos är spektakulärt byggt på branterna ner mot havet och ansluter längst ner till en sandstrand. Bygget är föga överraskande krönt med fem stjärnor.

DSCF9029

Utsikt från ringmuren.

För att komma till den berömda gamla stan traskar går man över en liten halvö till nästa vik. Inåt land är berget brant och klipporna utmed havet stupar bitvis lodrätt ner mot vågorna. Stadsmuren är som högst 25 meter och ger en pampig utsikt över såväl hav som land. Vi löste biljett för att få komma upp. Om man ska ta hela varvet runt blir det en tur på två kilometer. Efter halva varvet tog vi trapporna ner och genade genom staden tillbaka till huvudporten.

DSCF9043

De blankslitna gatorna i gamla staden.

Vi har en buss till Montenegro att passa halv fyra. Även den avgick på utsatt tid. Gränsövergången tog nog lite längre tid än planerat och den aningen stressade chauffören fick vackert plocka av och på oss resenärer två gånger för stämpling och inspektion av pass. En gång när vi lämnade Kroatien och en gång när vi skulle in i Montenegro. För att mildra förseningen valde han att ta bilfärjan över de innersta delarna av den innersta delen av fjorden där många av Montenegros sevärdheter ligger.

DSCF9055

Trappan från vår lägenhet ner till torget.

Väl i Kotor var den inte svårt att hitta värd. Han väntade på ett café på torget där vår lägenhet ligger. På torget ligger även den restaurang där vi åt vår kvällsmat. Alla var trötta när vi efter mörkrets inbrott packade upp våra väskor och borstade våra tänder.

© Andralin 2016