Nationalparken

Vad som menas med nationalpark varierar ju rimligtvis från land till land. På Mjlet är det förutom ett intressant område natur även ett aktivitetsområde. Man tar sig hit med bil på strax under en timme. Bilen parkeras och efter att ha betalt inträde promenerar man de sista hundratal metrarna ner till sjön.

Det är runt två små saltvattensjöar som parken breder ut sig. I den större sjön är ett kloster uppfört på en liten ö och hit tar man sig med en av parkens reguljära båtlinjer. Man får sin biljett riven innan man hoppar ombord.

DSCF9004

Klostret Sveta Marija

Sjön är lugn och behaglig. Vinden som fläktar vid kusten är borta och idag är det helt stilla i luften. Vi delar upplevelsen med en del andra turister, men ännu har inte högsäsongen kommit igång. Bland de talade språken kan man höra en del skandinaviska. Här strosar även amerikaner och folk från östra Asien runt. Parken är ett populärt utflyktsmål för de som kryssat och stannat till i Dubrovnik.

DSCF8974

Båten till ön.

Det var lunchtid när vi landat med båten på den lilla ön i sjön på ön. Här ligger sedan 1100-talet ett kloster, men öns historia sträcker sig tillbaka en bra bit innan kristi födelse. De älsta lämningarna är från romartiden och innefattar bland annat ett stall bakom klostret, som nuförtiden bebos av två åsnor. Klostret är bara delvis öppet för besökare, men man kan titta in i det lilla kapellet som är sammanbyggt med huvudbyggnaden. Runt ön strosar man på ett par minuter.

DSCF8998

Cykeltur runt sjön.

Färjetrafiken går i en triangel. Det andra stoppet ligger vid en liten smal kanal som förbinder den stora sjön med den lilla. Här kan man hyra kajaker och cyklar. Sixten och Andreas gav sig ut på mountainbikes för att runda stora sjön medan Astrid och Malin lade sig på den lilla sjöns klapperstensstrand. Cykelrundan är åtta kilometer och ganska flack. Lufttemperaturen var några grader över tjugostrecket och i skuggan av träden var det behagligt att trampa fram. Doften från tallarna är lite lätt parfymlik och även om klimatet är detsamma som i Sverige så är känslan av att vara en bra bit hemifrån påtaglig. Inte minst när man då och då passerar agaveplantornas ståtliga blomstänglar. 

DSCF8977

Vid stora sjön.

Efter cykelturen badades det en bra stund i den lilla sjön. På kvällen packade vi våra väskor inför morgondagens tidiga uppbrott.

© Andralin 2016