Blog

Sista benet hem

Vi hade bestämt oss för att riva av sträckan Amsterdam till Malmö på en dag. Så här långt brukar vi inte åka på en resdag, men eftersom vi kommer hem så får det funka i alla fall. Det är fem tågsträckor som ska avverkas och sannolikheten att det ska strula någonstans är hög.

DSC03222

Astrid med packning och matsäck.

Vi kom iväg från Amsterdam på utsatt tid, men vid bytet i Duisburg så var tåget vidare till Hamburg 35 minuter försenat. Vi hade planerat in en timmes stopp med middag i Hamburg, men det kommer vi nog inte att hinna med. Därför blev det tidig lunch på plats istället.

Tåget mot Hamburg kom iväg 40 minuter efter utsatt tid och blev ännu mer försenat på vägen. Väl framme i Hamburg hade vi bara lite drygt fem minuter på oss att hitta Köpenhamnståget.

IMG 2097

På väg hem över bron.

Enligt informationsskärmarna på stationen skulle tåget gå som planerat, men det slutade med en försenad avgång på en kvart i kombination med spårbyte. Det tar sex timmar att resa med tåg från Hamburg till Köpenhamn och tågen är ganska tråkiga. I Köpenhamn var vi en halvtimme efter schemat och hemma i Malmö strax innan två på natten. Det blev sovmorgon dagen efter.

Sex och droger

Igår kväll bokade vi biljetter till en rundtur med båt på kanalerna. Vi åt frukost i hostlets gemensamhetsytor innan vi promenerade ner mot centrum för att hoppa på en av Strömmas små öppna båtar som skulle ta med oss på en dryg timmes rundtur i stadens labyrint av kanaler.

DSC03173

Amsterdam.

Staden ligger under havsnivå och en gång i tiden hade staden en ringmur med möllor som pumpade ut vatten från staden. Kanalerna är många hundra år gamla och tjänade förutom som dränering även som transportvägar. Husen utmed kanalerna är typiskt smala och tre till fyra våningar höga med stora fönster få att man kan vinscha upp saker längs fasaden och baxa in dem genom ett fönster. Även trapphusen är smala och guiden berättade att det ofta är för smalt för att bära ner någon på en bår. Då får brandkåren komma och hissa ner den sjuka med en kranbil.

DSC03218

Husbåtar längs kanalerna.

Vi fick även veta att det är väldigt populärt att bo på båt, men att det är väldigt dyrt att köpa loss ett tillstånd. Staden har sedan länge sålt ut de 2500 tillstånden och nu kostar det att ta över ett tillstånd som någon vill sälja. Husbåtarna kommer i lite olika färger och former. Många är gamla flodbåtar, andra av mer modernt snitt i form av hus på en flotte.

DSC03212

Den sista bevarade möllan från stadsmuren.

På eftermiddagen gick vi en rejäl tur i staden. Kvarteren med kanalerna har förvisso biltrafik, men här är över lag väldigt lugnt och gemytligt. Stadens liberala insällning till droger och prostitution är tydlig. Det ligger en svag dimma av cannabisrök i större delen av innerstaden, och de röda lyktorna lyser i många av kvarteren söder om huvudgatan.

Vi åt middag hemma på hostlet innan vi packade våra väskor för sista gången denna resan.

Amsterdam

Så var det resdag igen. Det är ett hektiskt reseschema de här dagarna. Vi har inte fått tag i platsbiljetter till de snabba tågen eftersom vi varit för sent ute, så det får bli de vanliga inter city-tågen. På dessa behöver man oftast inte platsreservation.

DSC03156

Folk på väg.

Vi tog oss på några timmar från Brügge via Bryssel till Amsterdam. Det är varmt ute idag och resandet var ganska drygt. Men fram kom vi i alla fall en bit in på eftermiddagen.

DSC03164

Hus vid en av slussarna.

Här har vi bokat två rum på ett vandrarhem. Stället ligger bakom ett coffe-shop några minuters promenad från stadens syndiga kvarter. Vandrarhem passar oss ofta bra eftersom man det finns en hel del bekvämligheter som inte finns på hotell. Här kan man laga sin egen mat, kolla på Netflix på en projektorduk och tvätta upp sina smutsiga kläder. Lite som att bo på korridor.

IMG 2079

Köket på vårt hostel.

Kvällsmaten handlade vi i en av kvarterets mataffärer. Innan vi lade oss för kvällen blev det en promenad ner till red light district. I våra kvarter är det lugnt även på kvällarna, men nere i glädjekvarteren myllrar det med folk. Temat är sex och droger, men här finns även en hel del trevliga restauranger och barer. Området tillhör de äldsta delarna av staden och väldigt idylliska och pitoreska.

Stadstur

Vår heldag i Brügge började med en morgonpromenad. Vädret har slagit om från outhärdlig värme till behaglig sightseeingtemperatur. Staden är extremt fotogenisk med sina gamla välbevarade hus och idylliska kanaler. I över hundra år har staden varit en populär turistdestination, först med besökare från England och Frankrike, men nu med turister från hela världen.

DSC03104

Brügge i morgonljus.

Vi tog oss runt på relativt tomma gator och broar innan frukost. Husfasader som speglar sig i vatten är alltid tacksamt att fotografera i den varma morgonsolen.

DSC03119

På en bro över kanalerna.

När kaffeklockan började ringa slog vi oss ner på ett välrenommerat frukostkafé några minuters promenad från hotellet. Frukosten på vårt boende såg inte så imponerande ut att vi ville betala för det, men det verkar finnas en hel del caféer med frukostmenyer. Här serverades utöver croissant och yoghurt även rostade bagels. Vi beställde var sin meny tillsammans med kaffe och kände oss nöjda med att ha tickat av en stadstur innan gatorna fylldes med folk.

DSC03127

Frukoststället.

Astrid valde sängen framför tidig promenad. När hon väl kommit upp så gick vi alla ner till kanalbåtarnas angöringsplats och hoppade på en kanaltur. Det duggade lite lätt när vi stävade runt på vattenvägarna. Turen tog en halvtimme och kaptenen berättade kuriosa om staden på franska, engelska och flamländska. Kanalsystemet är sammankopplat via slussar och en cirka 10 kilometer lång kanal till havet. Brügge har haft både glansdagar och sämre tider genom århundradena. Under andra världskriget var det nära att helt utplånas, men klarade sig undan tysk bombning med en hårsmån.

DSC03129

Kanalturen.

Efter lunch blev det lite strosande i kvarteren runt hotellet med lite souvenirköp. Vi var lite sugna på att besöka chokladmuseet, men det fanns inga lediga tider idag. Fler och fler museer verkar tillämpa tidsbokning nuförtiden.

DSC03148

Belgiska delikatesser.

På kvällen packade vi inför resan vidare till Amsterdam.

Brügge

Vi är ganska långt västerut i Frankrike. Här är kulturen och det lokala språket kopplat till det Keltiska på andra sidan kanalen. Atmosfären här har varit mysig och avslappnad, precis som vi hade föreställt oss en nordfransk badort. Men nu ska vi fara vidare.

För att ta sig tillbaka västerut är man i praktiken tvungen att passera Paris. Från Saint Malo går det TGV-tåg till Paris och därifrån kan man komma vidare till Belgien med ytterligare ett TGV. Paris har ingen centralstation och vi är tvungna att byta från Gare Mont Pernass till Gare Nord för att komma vidare. Sen blir det två mindre tågstreckor från Lille i Frankrike till Brügge i Belgien.

IMG 2038

På väg mot Paris.

Klockan ringde innan fem på morgonen eftersom tåget skulle gå strax innan sex. Det var fortfarande mörkt och gatlamporna var släckta när vi låste ytterdörren och lade nycklarna under dörrmattan. Gatorna var tomma och villorna i våra kvarter hade lördagssovmorgon. På stationen hade inte ens jourbutiken öppet, men tåget som vi skulle med stod på perrongen som det skulle. Det var bara enstaka platser som var upptagna när tåget lämnade Saint Malo.

Det blev en lugn och vilsam resa till Paris. Det var hyfsat hektiskt i tunnelbanan mellan stationerna, men inte trångt. På Gare Nord hade vi planerat in en timmes tidsmarginal för att inte missa nästa tåg, så här plockade vi fram matsäcken sittandes på stengolvet invid en rulltrappa nere vid ingången till tunnelbanan. Kaffet fick vi från tobaksaffären några meter därifrån.

IMG 2042

Mont Pernasse

TGV-tågen är fullbokade idag enligt upplysningar på stationen. Biljetter till dessa tåg har rykte om sig att ta slut. Vi har inte alltid kunnat ta de avgångar som vi velat, men ändå fått platser med några dagars framförhållning. Nu far vi i drygt 300 km/h mot Lille i det allra östligaste Frankrike.

IMG 2047

Gare de Nord.

Lille hann vi inte se så mycket av, men Sixten och Astrid slank ner till centrum för att fixa lite souvenirer från en fransk favoritbutik. Sista biten till Brügge tog vi lite mindre tåg. Det har dragit in en värmebölja över norra Belgien idag, så det var 35 grader i skuggan när vi checkade in på hotellet.

Hela familjen var trött efter en tidig morgon och en lång resdag. Astrid har ont i fötterna och svårt att gå längre sträckor, så hon tog en paus på rummet när vi andra kollade in stan. För att bocka av en av måstena i Brügge så blev det förs en våffla nere i hotellets uteservering.

IMG 2051

Belgisk våffla.

Staden är orimligt idyllisk. Vi hittade ett boende mitt i de gamla delarna av staden med allt vad det innebär. Hotellet ligger precis vid en av de pitoreska kanalbroarna och på gatan utanför myllrar det nästan av turister. Man hör en hel del japanska och amerikansk engelska.

Till middag blev det en Belgisk gryta och mulle fritt, men därefter tog energin slut i Astrid. Vi andra gick bort till ett av torgen som de här dagarna var platsen för en liten musikfestival i stadens regi. En Ramsteinkopia underhöll massorna när vi kom dit, men efter några låtar lunkade vi tillbaka till hotellet. Det blev inget nattsuddande, i alla fall inte i föräldrarnas rum.

Mont Saint Michelle

Staden som ligger på en ö som bara går att nå när havet dragit sig undan vid ebb är som hämtat från en saga. Siluetten av Mont Saint Michelle är välkänd och ön med sin pampiga kyrka på toppen är med på UNESCOs världsarvslista. Ön ligger någon kilometer från fastlandet vid floden Quesnons mynning. Vi tog bussen hit från Saint Malo klockan nio på förmiddagen och var framme vid turistinformationen på fastlandet en timme senare. Härifrån kan man åka shuttle-buss ut till stadens port, men vi valde att gå.

DSC03048

På väg ut till ön.

Huvudstråket från porten upp till klostert kantas av matställen och souvenirbutiker. Så gott som all bebyggelse ligger på den sidan av ön som vetter mot land. Man kan sticka av från huvudgatan och gå längs stadsmuren, alternativt in mellan husen och på branta trappor upp mot öns topp.

DSC03055

Sixten på gångbron.

Vi tog den breda vägen med ny-grillade paninin i händerna. Det är varmare idag än tidigare dagar så vi tog en paus i skuggan av några träd på torget utanför klostret innan vi gick in.

DSC03085

Uppe i klostret.

Klostret är ganska avskärmat från husen nedanför och verkar vara byggt för att kunna försvara sig själv. Till en början var det ett mindre kloster, men det har byggts ut i omgångar och känns nästan som en av städerna i Sagan om ringen. Inne på klostret går man en snitslad bana genom munkarnas matsalar, sen stora kyrkan, kryptorna som stöttar upp konstruktionen, små kapell och trädgårdar. Till slut hamnar man vid en snurrgrind som leder en ut på stadsmuren på öns norra sida.

DSC03075

Utsikt över flodmynningen.

Vi tog en rejäl fika på ett av ställena på vägen ner till stadsporten. Sen bar det av hem till Saint-Malo med buss. Det har blivit rejält varmt här nu, men vårt hus var svalt när vi kom hem. Till middag blev det Thai-hämtmat. Innan packningen inför resan imorgon så blev det ett sista bad för denna resan. Imorgon lämnar vi Frankrike för den här gången.

Ostron

En halv mil österut från Saint Malo ligger en lite mindre ort som heter Cancale. Cancale är känt för sina ostronodlingar och kallas ibland för Britagnes ostronhuvudstad. Även hit tar man sig med lokalbuss från Saint Malo.

DSC03015

Nere i hamnen i Cancale.

Vi steg av bussen på slutstationen vid kyrkan och gick en tio minuters promenad ner till hamnen. Här ligger restauranger med havets frukter som specialité vägg i vägg. När vi kom så höll havet på att dra sig tillbaka och de små båtarna i bukten började få kontakt med den sandiga bottnen.

DSC03017

Provsmakning av ostron.

Klockan hade slagit lunch för en stund sedan, så vi satte oss på en av haken. Det är soligt och somrigt i luften med en svag svalkande bris i skuggan. Tempot är ganska lugnt och det är ganska mycket äldre människor som lunkar runt på promenaden framför restaurangen. Innan huvudrätten som provade Malin och Sixten ortens nyskördade ostron.

DSC03022

Ostron i olika storlekar. 

Vanligtvis tar fransmännen inte semester förrän efter sin nationaldag som infaller om en vecka från nu.

DSC03025

Ett dopp i havet.

Efter lunchen gick vi norrut till andra sidan piren för att ta ett dopp. Under tiden som vi satt på klipporna sjönk havet undan ännu mer och ostronodlingarna som för några timmar sedan låg på flera meters djup kom nu upp i det torra. Nu blev det dags att skörda och se om sina odlingar och ett par traktorer körde ut på den torrlagda bottnen med specialbyggda amfibiesläp i aluminium.

DSC03032

Ostronförsäljning med odlingarna i bakgrunden.

Efter en kaffe uppe vid kyrkan hoppade vi på bussen tillbaka till Saint Malo. På kvällen blev det hemmalagat med bland annat franska ostar. Precis som tidigare kvällar så blev det ett dopp i havet.

Stadens akvarie

Dagen började med mulet väder och sovmorgon. Vi äter frukost hemma när vi har eget boende, och det blir oftast bröd, yoghurt, ägg och fruktsallad. Precis som hemma kommer vi vuxna upp först och barnen väcks när vi ätit.

DSC02990

Astrid på akvariet.

San Malo har ett akvarium som vi sett lite reklam om sedan tidigare. Det är bara några kilometer utanför stadens centrum, så vi kan ta stadsbussen dit. Hur man får biljetter till stadsbussar varierar från ställe till ställe. Ofta finns det automater vid de större hållplatserna och ibland appar till telefonen som man kan använda. Här i San Malo kan man även betala med kontanter på bussen. Efter att ha testat med appen utan att lyckas registrera betalkortet fick vi hoppa på och betala kontant.

DSC02994

Sixten vid Pirayorna.

Det tog en kvart att komma ut till Grand Aquarium de Saint-Malo. Vi tog en mindre lunch med galetter och crepes i crepperian vid ingången till akvariet innan vi gick in. De första delarna av utställningen handlade om livet under vattnet längs frankrikes kuster, där mycket påminner om sveriges västkust. Senare delen var axplock från andra delar av världen, kanske med anspelning på att Frankrike haft kolonier runt om på jorden.

DSC03004

Rockor och hajar i de grunda akvarierna.

Efter akvariet kom man till grunda akvarier där man kunde klappa fiskarna. Här fanns plattfiskar, rockor och sköterskehajar som var sociala nog för uppdraget. Det är ju lite läskigt i början, men också intressant. Vi hängde nog här i en halvtimme. Sist på rundan var det två åkattraktioner på temat hav.

DSC03009

Middag i Saint Malo.

Vi tog bussen tillbaka till innerstaden för att äta middag. Precis innanför murarna låg en trevlig restaurang med fransk mat, och även denna gång beställdes det in en gryta med musslor. Efter en stadig efterrätt lunkade vi hemåt längs strandpromenaden. Astrid och Malin tog ett kvällsdopp i de vita vågorna och vi somnade till en lugn och sval sommarkväll.

Lugnet vid havet

I Frankrike köpen man sitt bröd på Boulangerier. De har öppet från tidigt på morgonen och har som alldra minst både croissanter och baguetter. Vi vuxna tog en morgonpromenad längs havet och köpte bröd från en väldigt liten och söt boulangeria med oss hem på vägen tillbaka.

DSC02932

Lågvatten i Saint Malo.

Att tågluffa i Europa under högsäsong kan var ganska utmanande. Med ett par espresso som bränsle så bokade vi upp hemresan från Saint Malo till Malmö. Alla sträckar behöver inte bokas, men snabbtågen i många länder kräver att man har en egen plats att sitta på. Man kan ofta komma fram med långsammare lokaltåg, men det tar ibland flera gånger så lång tid. Från Saint Malo går de franska TGV-tågen till Paris. Från Paris går de vidare mot Belgien, men inte från samma station som de kom in på från Saint Malo. TGV-tågen bokar man plats på via en belgisk sida och alla snabbtåg mellan Holland och Tyskland är fullbokade. Det blir en mix av lokaltåg och snabbtåg när vi ska ta oss härifrån till Malmö med två övernattningar i Brugge och två i Amsterdam. Om vi skulle vilja åka så fort som möjligt hem så hade det räckt att stanna över i Amsterdam, men vi vill gärna se Brugge också. Sammanlagt blir det cirka 15 tågsträckor som vi kommer att avverka de här tre resdagarna.

DSC02966

Musslor och Pommes Frittes.

Efter frukosten gick vi in mot staden. Havet hade dragit sig undan nästan så mycket som det kunde och vi traskade ut på en enorma torrlagd strand som igår kväll var havsbotten. Här spatserade vi runt en stund och beundrade stadens sjösida på avstånd. När vi kom bort mot den gamla staden gick vi tillbaka uppför trapporna till strandpromenaden.

DSC02974

Klädaffär med rötter i Saint Malo.

Strandpromenaden slutar vid torget framför en av portarna i den tjocka stadsmuren. Innanför murarna är gatunätet oregelbundet. Det är ett myller av turister, matställen och butiker längs de stenbelagda stråken. Vi hamnade efter en stunds promenerande på en fransk restaurang med musslor och crepes på menyn.

DSC02975

Vågbrytare.

Regnet hängde i luften när det stod shopping på schemat. Efter en stunds turistande i de idylliska kvarteren lunkade vi hemåt igen. Barnen uppe på promenaden och vi vuxna på stranden. Eftermiddagen var rejält regnig och vi satt inne i det torra och planerade aktiviteter för resten av vistelsen här i Frankrike.

Saint Malo

Saint Malo ligger vid kusten tjugo mil västerut från Caen. Stadens äldsta delar är omgärdade av höga murar. Nedanför murarna börjar en flera kilometer lång sandstrand utmed vilken det går en hög mur med en strandpromenad. Längs strandpromenaden ligger husen i rad med passager lite här och där till bebyggelsen bakom. Här, några hundra meter in, har vi hyrt ett hus för fem nätter.

Tåget från Caen rullade ut från stationen en stund efter utsatt tid. All information i högtalarna är på franska, och eftersom ingen av oss i gruppen inte kan det språket till någon reda så vet vi oftast inte vad som står på. Ibland kan man fråga andra resenärer, men engelskan är inte vidare spridd bland fransmän.

DSC02900

Tåget i Caen.

Igår kväll såg vi Rädda menige Ryan, som utspelar sig här i Normandie. Landskapet som susade förbi var detsamma som i filmen och det gav resan en speciell känsla. Här rasade striderna som var början till slutet för den tyska invasionen av västra Europa. Många städer har blivit näst intill utplånade under kriget, bland annat Caen som vi precis lämnade.

San Malos station var väldigt sömnig när vi anlände. Glassarna i den franska pressbyrån var alldeles isiga när barnen drog dem ur förpackningen. De flesta turisterna kommer förmodligen inte med tåg. På torget utanför stationen står några lokalbussar och väntar, men eftersom vi inte har koll på var linjerna går så började vi gå mot boendet.

I vårt kvarter är husen två till tre våningar höga och av gammeldags snitt. När vi kom fram så ringde vi värden, som i sin tur skickade en kvinna med nycklarna till boendet. Hon kunde inte ett ord engelska och gav oss instruktioner på franska. Hon lät sig inte hindras av att vi uppenbarligen inte förstod vad hon sa. Några minuter senare hoppade hon in i bilen och drog vidare.

DSC02911

Stranden i Saint Malo.

Huset är fint och alldeles lagom i storlek för oss fyra. Barnen har ett rum med två enkelsängar och vi vuxna en dubbelsäng i ett rum i andra änden av korridoren på andra våningen. Där nere är finns kök, vardagsrum och matrum. Om man vill tvätta så finns det tvättmaskin i källaren.

Efter att ha installerat oss så gick vi vuxna bort till Carrefour och handlade till middag. I kväll blir det tidig middag med pannbiffar, sås och potatis. Vi satt i tåget under lunchtid och är nu lagom hungriga för ett varmt mål mat.

DSC02918

Bad i vågorna.

Barnen är sugna på att komma ner till stranden. I Saint Malo är tidvattenskillnaderna mellan ebb och flod extra stora, ibland mer än tio meter. Tio meter på den långgrunda stranden här innebär att man kan behöva gå mer än en kilometer ut för att komma till vattenbrynet när vattnet står som lägst. Just nu står vattnet ganska högt och bara ett tiotal meter från trappan ner från strandpromenaden. Det blåser en del, så vågorna bryter när de rullar in. Båda barnen tumlar runt i de vita vågorna tills de fått nog. Temperaturen i vattnet var hög nog för en halvtimmes badande och luften var inte kallare än att man kunde gå hem i våta badkläder.

Vi somnade i svala sovrum med öppna fönster. Det är påfallande tysta och lugna kvarter vi bor i.

Stränderna i Normandie

Det är inte så långt till stränderna där landstigningen på D-dagen ägde rum. Om man följer floden Orne från Caen ut till kusten så kommer man till den delen av kusten som hade kodnamnet Sword. Den ligger längst österut av de fem stränderna som användes den dagen.

DSC02852

Sovmorgon i lägenheten.

Man tar lokalbuss ut hit från Caen. På bussen finns planscher med en badande fransyska med en stor flytleksak och randig baddräkt. Eftersom det är söndag så var vi inte ensamma på bussen när vi kom iväg en bit in på förmiddagen.

DSC02853

Strandpromenaden i Ouistreham.

Vi var framme i Ouistreham när solen stod som högst på himmeln. På parkeringsplatsen invid busshållplatsen var det marknad och matfösräljning. Man packade precis ihop sina grejor efter att ha sålt bland annat paella och grillad kyckling till hungriga besökare.

DSC02857

Sword beach.

Det är stor skillnad mellan ebb och flod här på den långgrunda stranden. Vi gick hundra meter ut på den grovsandiga stranden för att komma till vattenbrynet. Här hade en del besökare satt upp små tält för att skyla sig mot vinden som idag blåser från land. Ingen av oss kom i vattnet, men vi stannade kvar tills vi blev hungriga nog för att traska tillbaka till bebyggelsen.

När solen var framme var det väldigt behagligt att sitta i lä och äta lunch. Stämningen nere vid havet gjorde att det kändes helt rätt att välja fish and chips, så det gjorde vi.

DSC02883

Bunkermuséet.

Det finns en välbevarad bunker mitt i villabebyggelsen ett kvarter in från stranden. Den byggdes av tyskarna som ett steg i att fortsätta sin invasion från Frankrike till England och är en av många längs kusten. Idag är den ett museum med inventarier från tiden då den var i bruk. Astrid satt kvar vid strandserveringen när vi andra gick för att kolla in skapelsen.

DSC02888

Kuriosa från andra världskriget.

Man går in i bunkern en trappa ner från markplan via entrén och souvenir-shoppen. De olika våningsplanen är inte så stora, men hela byggnaden är sex våningar hög med en utkiksplattform på taket. Vi kikade runt på utställningarna i knappt en timme och fiskade därefter upp Astris på vägen tillbaka till bussen.

DSC02891

Utsikt över havet.

Eftersom det är söndag så stänger mataffärer tidigare. Vi vuxna fick oss en extra promenad till och från en jouröppen matbutik borta vid stadens travbana. Vi köpte med oss pasta från Carrefour, och det föll hela familjen i smaken när middagen väl serverades. Imorgon drar vi vidare till Saint Malo.

Caen

Caen ligger mitt i Normandie och har hela den kända kusten från dagen D strax norr om sig. Via en kanal kan man med båt ta sig ut till havet som ligger 10 km bort. Här finns ett av de större museerna i norra frankrike som handlar om andra världskriget och landstigningen 1944.

När vi lämnade lägenheten på förmiddagen strosade vi först norrut till stadens gamla borg. Det renoverades en hel del, men man kunde komma upp på borgmurarna och se ut över staden. Dessutom ligger det ett museum innanför murarna, men det får vi ta en annan gång.

DSC02832

Utsikt från borgen.

Vi tog lunch på ett hamburgerhak innan vi hoppade på lokalbussen till muséet Caen Mémorial.

DSC02834

Foajén på muséet.

Caen Mémorial har en rejäl utställning om upptakten till kriget, själva kriget samt efterspelet. Vi gick igenom montrar och kortfilmer på tre timmar.

DSC02846

Utställning i bunkern under muséet.

Under byggnaden finns en av tyskarnas bunkrar kvar med beskrivningar om vad som hände där innan landstigningen ägde rum.

IMG 1930

De mysiga äldre delarna av Caen.

På vägen tillbaka hem åt vi på en restaurang med fransk mat.

 © Andralin 2022